Nominaties Morningstar Fund Manager of the Year Award: Stuart Rhodes, J. Kristoffer Stensrud en Vincent Strauss en Wojchiech Stanislawski

Stuart Rhodes (M&G), J. Kristoffer Stensrud (Skagen) en Vincent Strauss en Wojchiech Stanislawski (Comgest) maken kans op de titel Morningstar Fund Manager of the Year in de categorie ‘aandelen wereldwijd'.

Facebook Twitter LinkedIn

Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om de voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2013 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En dat naar verwachting ook in de toekomst doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating BronzeSilver of Gold komen dan ook in aanmerking.

Een dergelijke kwalificatie geeft aan, dat Morningstar’s fondsanalisten verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de benchmark en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn team (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Stuart Rhodes (M&G Global Dividend), J. Kristoffer Stensrud (Skagen Kon-Tiki) en Vincent Strauss en Wojchiech Stanislawski (Comgest Growth Emerging Markets en Magellan) zijn dit jaar de uitverkorenen voor deze prestigieuze prijs. Bekijk in de slideshow de waardering en het rendement van de fondsen in wereldwijde aandelen die zij beheren en lees daaronder wat hen onderscheidt van concurrenten.

Lees ook de fondsrapporten
M&G Global DividendSkagen Kon-TikiComgest Growth Emerging Markets


Nominaties Morningstar European Fund Manager of the Year – aandelen wereldwijd

Fondsbeheerder: Stuart Rhodes
Genomineerd voor zijn werk bij: M&G Global Dividend

Stuart Rhodes zit sinds 2005 bij het wereldwijde aandelenteam van M&G, één van de grootste vermogensbeheerders van Europa, en is daar in vrij korte tijd opgeklommen tot een belangrijke fondsbeheerder. Rhodes kreeg bij de start van M&G’s Global Dividend in 2008 de leiding over het fonds en hij is inmiddels verantwoordelijk voor een van de grootste internationale dividendfondsen ter wereld, met een vermogen onder beheer van meer dan EUR 10 miljard.

De populariteit van het fonds lijkt ons geen probleem, want Rhodes heeft een proces ontwikkeld dat opgeschaald kan worden, omdat het zich vooral richt op grote bedrijven met veel liquiditeit en een lange geschiedenis van groeiende dividenduitkeringen. Tegenover deze dividendkampioenen zet hij meer cyclische bedrijven. Het resultaat is een portefeuille die diverser is dan bij andere op dividendgerichte fondsen, die doorgaans naar het relatieve rendement kijken en defensiever zijn.

De meer holistische benadering van Rhodes bevalt ons. Daarmee heeft hij in opeenvolgende jaren sinds de start van het fonds betere rendementen behaald dan de concurrentie en ook de MSCI All Countries World-index verslagen. Het fonds wist de positieve reeks in 2013 vast te houden met een rendement van 20% procent, ruim boven zowel de eigen index als het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd - dividend’. Dat Rhodes grote kwaliteiten als beheerder heeft, blijkt uit het feit dat hij in verschillende fasen van de economische cyclus, ook als die ongunstig waren voor dividendbeleggers, consistente rendementen wist te behalen.

Lees ook de volledige analyse van M&G Global Dividend >


Fondsbeheerder: J. Kristoffer Stensrud en zijn team
Genomineerd voor hun werk bij: Skagen Kon-Tiki

2013 Was opnieuw een topjaar voor de door de wol geverfde fondsbeheerder Kristoffer Stensrud, met een outperformance ten opzichte van andere fondsen van 10,6 procentpunt. Nu was 2013 een uitzonderlijk goed jaar, maar het is bepaald niet de eerste keer dat Stensrud zijn benchmark verslaat.

Sterker nog, dat is hem bij Skagen in negentien van de afgelopen twintig jaar gelukt. Hij staat sinds de oprichting in 2002 aan het roer van Skagen Kon-Tiki en onder zijn leiding wist het fonds de op één na hoogst renderende concurrent in de tien jaar tot en met december 2013 met meer dan een procentpunt per jaar voor te blijven. Stensrud heeft ook, en dat zien wij altijd graag, een groot bedrag aan eigen geld in Skagen gestoken. Wat betekent dat zijn belangen overeenkomen met die van zijn beleggers.

Het fonds beschikt over een uitzonderlijk goed team van vier medebeheerders die met Stensrud samenwerken en het kan bovendien een beroep doen op het grote team aandelenmanagers bij Skagen. Typisch voor het huis is, dat de beheerders van Kon-Tiki weinig beperkingen worden opgelegd. De grootste is dat zij ten minste 50 procent van het fondsvermogen in opkomende markten moeten beleggen.

Vanuit hun dwarse, opportunistische benadering gaan ze op zoek naar aandelen die in hun ogen te goedkoop zijn. Ze komen dan vaak terecht bij aandelen die weinig gevolgd worden of uit de gratie zijn geraakt. Het past bij hun stijl dat ze hun vrijheid gebruiken om uitstapjes naar ontwikkelde economieën te maken en dat doen ze ook goed, maar het zwaartepunt van het fonds blijft altijd de opkomende markten.

De outperformance in 2013 kwam ook vooral daar vandaan, met name van Zuid-Koreaanse preferente aandelen en Chinese gewone aandelen. Deze werkwijze kent nogal wat risico’s, maar je kunt je moeilijk iemand voorstellen dat iemand daar beter mee om had weten te gaan dan Stensrud in de loop van de jaren heeft gedaan.

Lees de volledige analyse van Skagen Kon-Tiki >

Fondsbeheerders: Vincent Strauss en Wojciech Stanislawski
Genomineerd voor hun werk bij: Comgest Growth Emerging Markets en Magellan

Vincent Strauss (foto links) en Wojciech Stanislawski (foto rechts) zijn al sinds respectievelijk 1994 en 1999 bij Comgest en zijn dus doorgewinterde beleggers in de opkomende markten. Deze honkvastheid is kenmerkend voor Comgest, waar zeventien portfoliomanagers en analisten in een uiterst collegiale sfeer samenwerken. De portefeuille wordt zowel vanuit Parijs als ter plaatse, in Hongkong, Singapore en Mumbai beheerd.

Kenmerkend voor Strauss en Stanislawski is hun weigering de hand te lichten met de strenge beleggingscriteria van Comgest, die zich het best laten samenvatten met ‘kwaliteit’ en ‘groei’. In die volgorde. Om die reden investeren ze niet in zwaar cyclische aandelen en moesten ze al vóór de crisis van 2007-2008 niets van banken hebben. De twee beleggen ook persoonlijk in de fondsen waaraan ze leiding geven en ze beschouwen hun beleggers eerder als langjarige partners dan louter als bron van vermogensgroei. Zo hebben ze beleggers er soms van weerhouden te veel geld in het fonds te steken, omdat ze bang waren dat de opkomende markten ‘too hot’ werden.

Wat outperformance betreft hebben ze in hun vele jaren aan het hoofd van het fonds een benijdenswaardige track record opgebouwd. De resultaten van het afgelopen jaar bewijzen maar weer eens dat hun strategie in moeilijke markten staat als een huis: allebei de fondsen sloten 2013 positief af, terwijl beleggers bij de meeste concurrenten verlies leden. Hun beleggingsproces deugt, dat is duidelijk.

Lees de volledige analyse van Comgest Growth Emerging Markets >

Lees de volledige analyse van Magellan >


Winnaar
De winnaar van Morningstar Fund Manager of the Year Award voor beleggingsfondsen in Europese aandelen wordt bekendgemaakt op 27 maart tijdens een gala na afloop van de eerste dag van de Morningstar Investment Conference Europe in Amsterdam.

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineren fondsmanagers voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.


Bekijk ook de genomineerden in de categorie ‘Aandelen Europa’ en ‘Obligaties Europa’.
Naast de Morningstar European Fund Manager of the Year Award zijn er ook nog de Nederlandse Morningstar Awards. Bekijk de genomineerde aandelenfondsen, obligatiefondsen, mixfondsen en fondshuizen.


Meer weten over de Morningstar Analyst Rating en de 5-pilarenmethodologie voor het beoordelen van beleggingsfondsen? Lees dan:

Morningstar Rating versus de Morningstar Analyst Rating
Morningstar analyseert en waardeert beleggingsfondsen via twee methoden: kwantitatief en gericht op historisch rendement en kwalitatief met een oog op toekomstig resultaat. Hoe een belegger beide ratings kan gebruiken.

De toekomst staat niet in de sterren
Wat mij opvalt is hoeveel mensen de Morningstar Rating nog steeds verwarren met de Morningstar Kwalitatieve Rating. Dat is jammer.

Bevlogenheid gezocht!
Een fondsmanager moet een substantieel deel van zijn persoonlijke vermogen in zijn eigen fondsen beleggen. Iets wat bij ons minder in zwang is.

Rentmeesterschap gezocht!
Krijgt een fondsmanager voldoende ruimte zijn "ding" te doen? Bepaalt de commercie het aanbod of staat de belegger voorop?

Doe het wel met stijl
De goede fondsmanagers hebben een eigen, onderscheidende stijl. Die is voor een belegger moeiijk te achterhalen, maar is wel van groot belang.

Blijf niet hangen in het verleden
Een belangrijke valkuil waar veel beleggers nogal eens instappen is dat ze een fonds kiezen op basis van de prestaties uit het verleden.

Goedkoop is geen duurkoop
Wat de absolute hoogte van de TER betreft zijn is Morningstar positief gestemd over de opkomst van goedkope indexproducten als ETFs.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten