Morningstar’s vooruitzicht voor aandelen in de technologiesector

De meeste aandelen in de technologiesector zijn overgewaardeerd. Morningstar richt zich op ondernemingen met een gevestigde concurrentievoorsprong die sterke schommelingen in omzet en marge kunnen verdragen.

Peter Wahlstrom, CFA 10 januari, 2014 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn

Samengevat

  • Op zoek naar tekenen dat de halfgeleidermarkt niet halverwege de cyclus stilvalt.

  • Hoewel Morningstar positief is over de fundamentals op lange termijn, houden de waarderingen van internetondernemingen al rekening met een optimistische groei en winstgevendheid. 


In verschillende segmenten van de technologiemarkt wint hebzucht het van vrees; aanhoudend gunstige markt voor mobiel internet en computergebruik en de softwaremarkt

Nu consumenten steeds meer aangetrokken worden tot mobiel internet en computergebruik en cloud-computing, en algemeen aanvaard wordt dat de wereldwijde levering van pc’s in 2013 met 10 procent zal dalen, hebben beleggers bedrijven beloond die al over een solide positie in belangrijke strategische technologiesegmenten beschikken. Zo zijn de aandelen van Twitter sinds de beursgang in november in waarde verdubbeld (goed voor een marktkapitalisatie van USD 30 miljard, even groot als die van General Mills in de sector basisconsumptiegoederen), is het aandeel van Facebook sinds medio juni met wel 125 procent gestegen en boeken ook de aandelen van internetgigant Google dit jaar opnieuw een winst van 50 procent.

De fusie- en overnameactiviteit blijft inmiddels gezond: aangekondigde (en vermeende) transacties variëren van tuck-in overnames waarbij bij wijze van spreken voordelig grote stukken land worden opgekocht tot een mogelijke deal van Time Warner Cable ter waarde van USD 40 miljard. De meeste van deze deals worden afgesloten tegen schijnbaar hoge waarderingen, waarbij kopers ofwel moeten profiteren van gunstige kredietmarkten, aanzienlijke kosten moeten besparen en op zoek moeten gaan naar operationele synergieën, of rekening moeten houden met agressieve groeiverwachtingen (of een combinatie van alle vier). In elk geval blijft duidelijk dat de verschuiving bij consumenten naar mobiliteit bij de beleggingsbeslissingen van bedrijven een belangrijke rol blijft spelen.

Enkele van de interessantere beleggingsmogelijkheden ziet Morningstar nog steeds bij ondernemingen die op het gebied van mobiel internet en computergebruik nog enkele troeven achter de hand hebben. Wij staan positief tegenover Qualcomm, Apple en American Tower. Buitensporige winsten en grote, groeiende markten trekken concurrentie aan, en daar hebben al deze bedrijven mee te maken. Anderzijds beschikken ze bedrijven over structurele concurrentievoordelen en wij verwachten dat zowel Qualcomm, Apple als American Tower nog jarenlang een aanzienlijke vrije kasstroom en economische winst zal genereren. De combinatie van goede concurrentieposities (wide of narrow moat), redelijke waarderingen en een solide blootstelling aan mobile computing is erg aantrekkelijk. Wij zetten deze aandelen in de kijker als beleggingsideeën die in overweging moeten worden genomen in een context van gematigde economische groei en over het algemeen oninteressante waarderingen.

Hardware: smartphones en tablets blijven het goed doen
Het hardwaresegment wordt nog steeds aangevoerd door Apple en Samsung, die marktaandeel veroveren op concurrenten die vechten om het hoofd boven water te houden, zoals HTC, BlackBerry en Nokia. De voortreffelijke manier waarop Apple hardware, software en diensten integreert in gebruiksvriendelijke apparaten lag de afgelopen jaren aan de basis van de sterke omzetgroei en winstgevendheid van het bedrijf. Morningstar voorspelt voor de komende jaren een fatsoenlijke, doch geen heroïsche iPhone-groei, hoewel we erkennen dat de verkoop van iPhones in de toekomst onderhevig kan zijn aan prijszettingsdruk en lagere brutomarges.

In de tussentijd verwachten we voor de komende jaren een solide stijging van de tabletverkoop, zowel voor de grotere iPads als de voordeligere iPad Mini's. Zolang Apple op zijn succes kan blijven voortbouwen (en tot zo ver zien we weinig bewijs van het tegendeel), zal het bedrijf volgens ons nog jarenlang een leiderspositie blijven bekleden binnen de markt voor hoogwaardige smartphones en tablets. 

Samsung blijft ondertussen profiteren van de hiaten in Apples productportefeuille en van kansen die ontstaan tussen de vernieuwingscycli van de iPhone. Van de Samsung Galaxy S4, die een groter scherm heeft, werden in de eerste maand meer dan tien miljoen exemplaren verkocht, terwijl de Samsung Galaxy Note phablets (phone/tablets) inspelen op een niche binnen de sector voor toestellen met zelfs nog grotere schermen, en ook al snel de drempel van tien miljoen verkochte exemplaren overschreden. Een groot deel van Apples enorme groei in de laatste vijf jaar kan volgens ons worden toegeschreven aan een pioniersvoordeel met maar weinig concurrentie in het smartphonesegment, maar Samsung heeft nu duidelijk gemaakt dat het voor Apple een belangrijke dreiging vormt op het gebied van high-endtoestellen.

Los daarvan doet Microsoft via de telefoonactiviteiten van Nokia wanhopige pogingen om de plaats van het derde smartphone-ecosysteem te veroveren naast iOS van Apple en Android van Google. De Lumia-telefoons van Nokia met Windows-besturingssysteem komen voorlopig nog niet goed op gang, wat Microsoft ertoe heeft aangezet om een bod uit te brengen op de telefoonactiviteiten van Nokia in een poging het ecosysteem van de Windows Phone beter in overeenstemming te brengen en zo een derde besturingssysteem voor smartphones te worden.

Wat hardware voor ondernemingen betreft, verwachten wij in 2014 een hevige concurrentie onder de leveranciers van bedrijfsinfrastructuur. Cisco, Hewlett-Packard, EMC, Dell en IBM zullen allemaal trachten een steeds groter deel van het totalle infrastructuurbudget van IT-klanten te veroveren. Tegelijkertijd zullen cloudcomputing en een algemene terughoudendheid van bedrijven om de uitgaven voor hardware-infrastructuur te verhogen, de vraag op de eindmarkt doen afnemen.

Om de inkomstengroei aan te wakkeren, verwachten we dat de grootste leveranciers zullen trachten om meer te investeren in software voor systeembeheer, IT-analyse en veiligheid. Het zou ons evenmin verbazen als de overnameactiviteit in 2014 toeneemt. De balans van HP is veel gezonder, Dell is nu in privéhanden en Cisco blijft in zijn portefeuille verschuivingen doorvoeren naar software. Bovendien heeft het management van deze drie techgiganten onlangs opnieuw benadrukt tuck-in bedrijven te willen overnemen om hiaten in het assortiment bestaande producten op te vullen.

De aandelenkoersen bevinden zich op een recordhoogte, cloudcomputing zorgt voor belangrijke veranderingen en een handvol grote belangstellenden zullen hun pijlen wellicht op de interessantste start-ups en middelgrote bedrijven richten. Wij zijn dan ook in bescheiden mate bezorgd dat de technologiereuzen de neiging zullen hebben om te veel te betalen en daarom moeten aandeelhouders dan ook elke deal extra nauwlettend onder de loep nemen.

Bezorgdheid dat het nog onvoltooide herstel vaart verliest
De halfgeleidersmarkt is medio 2013 mooi hersteld, nadat het segment eind 2012 te lijden had van een cyclische terugval. Maar dit herstel lijkt in het vierde kwartaal van 2013 vaart te verliezen. Belangrijke chipfabrikanten voor een brede waaier van eindmarkten, zoals Texas Instruments en Microchip Technology, stelden halverwege het jaar een bemoedigend herstel van de orderportefeuille vast. Beide bedrijven verwachten dat de vraag naar chips tegen eind 2013 vertraagt wegens de lagere productieactiviteit tijdens de feestdagen, maar Microchip verwacht in het bijzonder dat de groei in het begin van 2014 wordt hervat nadat deze seizoensgebonden tegenvallers verdwijnen.

Eén segment van de chipproductie dat tekenen van zwakte blijft vertonen, is de markt voor pc-gerelateerde chips. Door de populariteit van tablets neemt de druk op de vraag naar pc's toe, wat voor obstakels zorgt bij chipfabrikanten met een blootstelling aan dat segment, zoals halfgeleidersreus Intel, 's werelds grootste leverancier van pc-microprocessoren. Toch kan Intel volgens Morningstar in de loop van de tijd nog groeien, dankzij zijn serverprocessorsegment. Wij verwachten dat de verkoop van serverchips van het bedrijf in de komende jaren aanzienlijk zal groeien, gestimuleerd door de aanhoudende groei van de cloudinfrastructuur.

Een van de interessantere aankondigingen van de afgelopen maanden was ten slotte afkomstig van Intel en Altera, een fabrikant van programmeerbare chips. Intel zal productiediensten leveren gebaseerd op de volgende generatie 14-nanometer productietechnologie voor tri-gate transistors voor toekomstige programmable logid devices (PLD’s) van Altera. De beslissing brengt Intel zeker een stap verder in de zogenaamde foundry sector (het produceren van halfgeleiders voor derden), aangezien het bedrijf momenteel productiediensten levert voor een handvol opstartende chipbedrijven.

Voorlopig denken we dat Intel selectief zal blijven wat extra banden in de foundry sector betreft en samenwerkingen zal aangaan met klanten met een soortgelijk profiel als dat van Altera – een uiterst winstgevende chipfabrikant die niet met Intel concurreert, maar wel kan profiteren van de baanbrekende productiecapaciteiten van Intel. Als gevolg daarvan verwachten we niet dat Intel foundry diensten zal leveren voor chips die gebaseerd zijn op ontwerpen van ARM, inclusief de A-reeks van processoren van Apple voor iPhones en iPads. Hoewel de deal met Altera weinig impact zal hebben op de financiële cijfers van Intel, is het interessant om de belangstelling van de onderneming in de foundry sector te volgen.

Internet: Hebzucht wint het van vrees en waarderingen worden riskanter
Ondanks Morningstar’s optimisme over de uitgaven voor digitale reclame en onze positieve standpunten over de concurrentiepositie van verschillende aandelen in het universum die de analisten van Morningstar beoordelen, nemen wij in het grootste deel van een sector een aanzienlijk neerwaarts risico waar. Tijdens het kwartaal stelde Twitter de prijs van zijn beursintroductie precies vast op onze schatting van de reële waarde (USD 26), maar die prijs verdubbelde nadat beleggers alle voorzichtigheid overboord hadden gegooid. De sterke prestaties van Facebook en Google benadrukten bovendien de voordelen van deze bedrijven met een sterke concurrentiepositie, aangezien de uitgaven in de sector zich rondom deze marktleiders groeperen.

Het is echter waarschijnlijk dat deze aandelen onder druk komen te staan door een vertraging in de inkomstengroei. We zouden geen enkel probleem hebben om op deze niveaus een positie in Google te houden, gezien de relatief bescheiden overwaardering van het bedrijf. Yahoo daarentegen blijft marktaandeel verliezen, hoewel zijn aandelenkoers door het toenemende optimisme over een mogelijke beursgang voor Alibaba Group (waarvan Yahoo een deel in handen heeft) eind 2014, een niveau heeft bereikt dat beleggers in geval van uitstel van de beursintroductie, zou kunnen teleurstellen.

De sterke groei in de uitgaven voor digitale reclame zou moeten aanhouden en Google, Facebook en LinkedIn bevinden zich allemaal in een goede positie om van deze groei te profiteren. Voor Google, de marktleider, denken we dat de inkomstengroei uit internetbrowsers voor pc's een bescheiden vertraging zal inzetten en de reclame-inkomsten van (Google-dochter) DoubleClick en mobiele reclame steeds belangrijker zullen worden. Bovendien zijn wij van oordeel dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het gebrek aan aantrekkelijke economische aspecten van de telefoonactiviteiten van Motorola MSI. Deze bedrijven hebben lagere structurele operationele marges.

Naarmate Google zijn reclamebereik uitbreidt, zal het bedrijf genoodzaakt worden om inkomsten te delen met een groter aantal partners, waaronder fabrikanten van telefoons, informatieleveranciers en ontwikkelaars. Hoewel het bedrijf actief snoeit in zijn productportefeuille, verwachten we geen meetbare verbetering in de globale kostenstructuur.

Software: Een langzame, maar zekere strategie kan nog steeds de race van de 'Big Data' winnen
In de softwaresector is Oracle volgens Morningstar een ondergewaardeerd verhaal dat voor geduldige beleggers een interessante beleggingskans vertegenwoordigt. Nu de markt zijn aandacht richt op nieuwe tendensen op het gebied van cloudsoftware en oplossingen voor 'big data', merken we dat de positie van Oracle als een gevestigde technologieleverancier belangrijker is dan ooit. Bedrijven met een concurrentievoorsprong zoals Oracle (en in dezelfde mate IBM) zullen hun territorium kunnen verdedigen ook als deze technologieën andere verstoren. Als gevolg daarvan is Oracle, dankzij een voordelige waardering, nog steeds een van de interessantste namen in ons software-universum.

Windows 8.1, een nieuw assortiment Surface-tablets en de Xbox One werden tijdens de feestdagen op de markt gebracht in de hoop dat de verkoop van Microsoft-toestellen zou versnellen. Het bedrijf zou de recentelijk goedgekeurde overname van de telefoonactiviteiten van Nokia ergens tijdens het eerste kwartaal van 2014 moeten voltooien, en enigszins in verband daarmee lijkt de Windows Phone aan populariteit te winnen in niet-gesubsidieerde mobiele markten. De belangrijkste problemen blijven volgens ons gericht op het gebruik van Windows 8.1, enige incrementele winsten die Microsoft kan realiseren op de tablet- en smartphonemarkten en de vervanging van CEO Steve Ballmer.

Geëxtrapoleerde inkomstenmijlpalen voor Office 365 en Windows Azure wijzen op eerste tekenen van succes voor Microsofts SaaS-toepassing 'Software-as-a-Service' en zijn cloudstrategie. We blijven voorzichtig optimistisch over Microsofts vermogen om zijn nog steeds kleine marktaandeel in de tablet- en smartphonemarkt uit te breiden om de achteruitgang van zijn vlaggenschipproduct, het Windows-besturingssysteem, te helpen vertragen en tegelijkertijd de verkoop van zijn Office-producten aan te wakkeren.

Morningstar's selectie van topaandelen in de technologie- en telecomsector 
Met aanhoudende winsten op de Amerikaanse aandelenmarkt (de S&P 500 is sinds het begin van het jaar met 25 procent gestegen), stelt Morningstar de gemiddelde verhouding tussen koers en de fair value voor de aandelen uit zijn technologie- en telecomuniversum vast op respectievelijk 1,08 en 0,97. De technologiesector behaalde medio november een piekwaardering van 1,15, maar de laatste paar weken heeft de groep wat terrein moeten prijsgeven. Binnen de internationale telecom zijn er nog steeds een aantal ondergewaardeerde namen, maar met de meeste gaan er op z'n minst wat macro-economische, reglementaire of politieke risico’s gepaard. Omdat de vooruitzichten voor een economisch herstel in sommige van deze regio's niet erg duidelijk zijn, zou het meerdere jaren kunnen duren voor onze stellingen waarheid worden.

Binnen de technologiesector bestaan grote verschillen tussen ondergewaardeerde en overgewaardeerde namen, maar over het algemeen is de groep nog steeds iets overgewaardeerd. Het liefst zouden we een bredere veiligheidsmarge nemen, en richten we onze pijlen liever op bedrijven met een gevestigde concurrentievoorsprong, die zich mogelijk relatief gezien in een betere positie bevinden om op korte termijn sterke schommelingen in hun omzet en operationele marge te verdragen. In het algemeen gaat onze voorkeur uit naar bedrijven die kunnen bogen op een combinatie van omvang, overstapkosten en prijszettingsvermogen in categorieën waarin onderscheid belangrijk is, en een sterk potentieel voor dividendgroei.

Bekijk in onderstaande slideshow de top tech & telecom picks van Morninggstar. Het zijn aandelen die u op uw radar moet hebben.


Lees ook de analyses van deze technologie- en telecomaandelen: Apple, ASM International, ASML, Belgacom, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, KPN, Microsoft en Oracle.


Lees  ook:
Beleggingsfonds van de week: Henderson Horizon - Global technology Fund
Aandeel van de week: IBM

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A191,41 USD1,54Rating
American Tower Corp183,73 USD2,41Rating
Apple Inc254,49 USD1,88Rating
BlackBerry Ltd3,69 USD23,83Rating
Cisco Systems Inc58,52 USD1,54Rating
HP Inc32,94 USD1,48Rating
Intel Corp19,52 USD2,41Rating
International Business Machines Corp223,36 USD-0,25Rating
Meta Platforms Inc Class A585,25 USD-1,73Rating
Microchip Technology Inc55,51 USD-0,86Rating
Microsoft Corp436,60 USD-0,10Rating
Nokia Oyj4,22 EUR-0,79Rating
Oracle Corp169,66 USD0,52Rating
Qualcomm Inc152,89 USD1,66Rating
Texas Instruments Inc186,87 USD1,30Rating

Over de auteur

Peter Wahlstrom, CFA  Peter Wahlstrom, CFA, is an associate director with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten