Televisies met buigbare schermen, slimme horloges met e-mail en die ook iemands slaapritme of fitnessprogramma bijhouden, televisies met nog scherper ultra hd beeld, meer tablets en minder pc’s, snellere en energiezuinige chips, 3d printers, drones voor particulier gebruik, wasmachines en koelkasten aansturen via internet en auto’s met Google’s besturingssysteem Android aan boord zodat verbinding met smartphone of tablet kan worden gemaakt.
Het is een greep uit de laatste gadgets en technologische ontwikkelingen die op de CES worden getoond. Technologieliefhebbers kunnen op deze jaarlijkse beurs voor consumentenelektronica in Las Vegas hun hart ophalen. Veel grote en kleine hard- en softwarefabrikanten zijn aanwezig, behalve Apple dat altijd zijn eigen evenement organiseert om zijn nieuwste producten te presenteren.
Het is interessant om een analyse te maken van pakweg 10 tot 20 jaar CES. Welke technologische innovaties en apparaten zijn er in al die jaren gepresenteerd, bestaan ze nog of zijn ze door nieuwe technologische ontwikkelingen ingehaald. En wat vanuit beleggersperspectief belangrijk is: wat is er geworden van de ondernemingen achter de innovaties en gadgets, waren het goede beleggingen? Om een idee te geven: onder meer de videocassetterecorder (1970), camcorder (1981), compact discspeler (1981), minidisc (1993) plasmatelevisie (2001), Xbox (2001), Blu-Ray disc (2003), digitale content en diensten (vanaf 2006) en ultra hd televisie (2013) maakten hun debuut op de CES.
Deze allesbehalve complete opsomming geeft aan, dat ontwikkelingen snel gaan in techland. Het illustreert, dat de technologiesector één van de meest volatiele sectoren is die vaak wordt gekenmerkt door de korte levensduur van producten en gadgets. Wat vandaag in is, is morgen al weer uit of achterhaald. Innovatieve technieken worden snel overgenomen of verbeterd door concurrenten.
Razend moeilijk
Het is voor beleggers dan ook razend moeilijk om in te schatten wie de technologische winnaars van morgen zijn. Naast de gevestigde namen zijn er legio kleine, onbekende ondernemingen die een specifieke techniek of toepassing ontwikkelen. Hebben zij het vermogen om door te groeien en/of worden ze uiteindelijk een interessante overnamekandidaat voor de grote spelers? De techsector biedt zeker beleggingsmogelijkheden. Op Morningstar’s lijst van Aanbevolen Aandelen staan momenteel drie techgiganten: Cisco, IBM en Oracle.
De volatiliteit pleit ervoor om de selectie van techaandelen over te laten aan een professionele belegger, zoals de beheerder van een technologiesectorfonds. Maar sectorfondsen hebben een keerzijde. De technologiesector en sectoren in het algemeen zijn moeilijk te bespelen voor beleggers. Want wat is het beste moment om in en uit een sector te stappen en welke aandelen zijn aantrekkelijk? Daarnaast moet de introductie van een sectorfonds door vermogensbeheerders met de nodige argwaan worden bekeken. Vaak komen ze op de markt als een sector hot is. Maar dat is gewoonlijk ook het slechtste moment om in een dergelijk fonds te stappen, want de aantrekkelijkheid is dan al in de aandelenkoersen verrekend.
Ook kan de vraag worden gesteld of een belegger wel een sectorfonds nodig heeft in zijn portefeuille, want een goed gediversifieerde portefeuille geeft al blootstelling aan de belangrijkste sectoren.
Een sectorfonds is dan ook alleen geschikt om een bepaald thema wat zwaarder aan te zetten in een beleggingsportefeuille. Wat betreft de technologiesector is Henderson Horizon - Global Technology Fund een overtuigende optie. De zeer ervaren beheerder Stuart O’Gorman (foto) en het robuuste beleggingsproces zorgen ervoor dat dit fonds op de lange termijn consistent de benchmark en de Morningstar-categorie ‘Aandelen sector technologie’ verslaat.
We vinden dat dit fonds een zeer aantrekkelijke propositie kan zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een meer indexbewuste large-cap strategie. We zijn zeer overtuigd van de kwaliteiten van O’Gorman en zijn analistenteam om beleggers aantrekkelijke rendementen te blijven presenteren. Daarom krijgt Henderson Horizon - Global Technology Fund de Analyst Rating ‘Silver’.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)
Beheer
Stuart O’Gorman heeft Henderson Horizon - Global Technology Fund onder zijn hoede. Hij kwam in 2001 in dienst bij vermogensbeheerder Henderson. Daarvoor was O’Gorman vijf jaar technologiespecialist bij Scottish Equitable Asset Management (ook bekend als Kames Capital).
O’Gorman heeft meer dan 17 jaar ervaring in de technologiesector en in die periode heeft hij veel contacten opgedaan en ingangen verkregen bij techbedrijven. De fondsmanager werkt nauw samen met Ian Warmerdam, die 17 jaar beleggingservaring heeft waarvan het merendeel in beleggen in technologie.
De fondsbeheerder wordt ondersteund door een toegewijd team van drie analisten. Elke analist is gespecialiseerd in een aantal technologische subsectoren. Dat bevordert volgens Morningstar een diepe kennis van het technologiedomein en verantwoordelijke keuzes. Het is een hecht team dat in een collegiale omgeving werkt en analisten de gelegenheid biedt om op een informele manier ideeën uit te wisselen en erover te discussiëren.
De analisten maken ook gebruik van sell-side onderzoek om de relatieve waarde van ondernemingen in de technologiesector en de verwachtingen die de markt van hen heeft te toetsen.
Morningstar waardeert het niveau van de informatie en de expertise waarvan beheerder O'Gorman profiteert. We waarderen ook de persoonlijke belegging van O’Gorman in zijn fonds, wat zijn overtuiging van de beleggingsstrategie bevestigt en zijn belangen in overeenstemming brengt met die van zijn beleggers.
Fondshuis
Na een periode van overnames heeft Henderson nu een platform om zijn stijgende ambities voor de particuliere beleggers vorm te geven. Als wordt gekeken naar de klanten van de Britse vermogensbeheerder dan bestaat twee derde uit particuliere beleggers. Daarmee is Henderson één van de meer op particuliere beleggers gerichte vermogensbeheerders in het Verenigd Koninkrijk.
Beleggingsproces
Het beleggingsproces van Henderson Horizon – Global Technology Fund is voornamelijk gebaseerd op een bottom-up aandelenselectie met een thematische en behavioral finance laag. Thematische ideeën zoals connectiviteit en de groei van mobiele telefonie, dataverkeer en internet worden door twee desk heads geselecteerd en gelden meestal voor de lange termijn.
Zodra thema's zijn geïdentificeerd worden analisten aangespoord om zich voor een aanzienlijk deel van hun bottom-up onderzoek te focussen op gebieden die verbonden zijn aan het geselecteerde thema. Ze voeren een diepgaande fundamentele analyse van aandelen uit waarbij ze een breed scala aan waarderingsratio’s gebruiken zoals koers/winst , ondernemingswaarde/vrije kasstroom en koers/boekwaarde. De waarderingdiscipline vereist een koersdoel voor de aandelen voor de middellange termijn en probeert ondergewaardeerde groeiaandelen te vinden waarvan de omvang of continuïteit van de winstgroei door de markt wordt ondergewaardeerd.
In dit stadium wordt een lijst met mogelijke aandelen gepresenteerd aan collega’s, die ook hun visie geven, en dat leidt tot een waardering van het aandeel. De selectie van een aandeel houdt rekening met de concurrentiepositie van de betreffende onderneming op lange termijn, barrières voor nieuwkomers en concurrenten om de markt te betreden en de kwaliteit en ervaring van het management. Het analisten- en beheerteam kijkt ook naar cyclische krachten die inwerken op de technologiesector waaronder technologische supercycli en productlevenscycli. Daarnaast is het team alert dat de portefeuille niet teveel is blootgesteld aan een bepaalde subsector.
Rendement
Sinds Henderson Horizon – Global Technology Fund door Stuart O'Gorman wordt geleid, heeft het de Morningstar-categorie ‘Aandelen sector technologie’ en de MSCi AWI Information Technology index outperformed met respectievelijk 2,50 en 2,60 procentpunt tot en met januari 2013. Wat ook belangrijk is naast het verslaan van het categoriegemiddelde en de benchmark, is dat de fondsbeheerder de activa van beleggers beter heeft beschermd dan concurrerende beleggingsfondsen. Vooral tijdens de uitdagende marktomstandigheden in 2008 en meer recent in 2011 toen Henderson Horizon – Global Technology Fund het gemiddelde rendement van de Morningstar-categorie ‘Aandelen sector technologie’ met 6,47 procentpunt voorbijstreefde.
Hierbij werd het fonds geholpen door zijn structurele nadruk op grotere en meer gevestigde technologiebedrijven en met name door de benchmarkbewuste aanpak van manager O’Gorman. Het rendement van het fonds kreeg in 2011 ook de wind in de rug door de thematische langetermijnblootstelling aan internetaandelen zoals Rightmove en door het thema elektronisch betaalverkeer, met name door de positie van het fonds in MasterCard.
Ofschoon Henderson Horizon – Global Technology Fund zijn beleggers van sterke absolute rendementen voorzag in 2012, bleef het 179 basispunten achter op de index. De blootstelling van het fonds aan ondernemingen in internetsoftware en –dienstverlening, in het bijzonder small caps zoals Nuance Communications, drukte de prestatie. Daarbij belemmerden de off-benchmark posities in dienstverlenende bedrijven in de mobiele telecommunicatie zoals Velti eveneens het relatieve rendement.
Kosten
De TER van de aandelenklasse van het Henderson Horizon – Global Technology Fund voor de particuliere belegger is met 1,96 hoger dan het gemiddelde van de
Rol in portefeuille
Henderson Horizon – Global Technology Fund is een nichespeler. De geconcentreerde aard van sectorspecifieke beleggingsfondsen betekent dat ze doorgaans het meest geschikt zijn voor een kleine rol in een brede portefeuille.
Lees ook het fondsrapport over Henderson Horizon Fund - Global Technology Fund A2 USD Acc >
Bekijk ook andere beleggingsfondsen die in technologie-aandelen beleggen (klik op tabel voor vergroting).
Laatste 10 beleggingsfondsen van de week
BlackRock Global Allocation
Invesco Pan European Structured Equity Fund
Henderson Horizon - Japanese Equity Fund
Robeco BP Global Premium Equities
BlackRock European Focus
ING Global Real Estate
Kempen Orange Fund
Comgest Growth Emerging Markets