Begrijp de prestaties

Beoordeel een beleggingsfonds in uw portefeuille nooit op slechts één kalenderjaar. Dit is veel te kort. En bekijk naast de absolute rendementen ook altijd de relatieve rendementen ten opzichte van soortgelijke fondsen of ETFs en een relevante benchmark.

San Lie 30 december, 2013 | 10:04
Facebook Twitter LinkedIn

Alhoewel er maandag en dinsdag nog gewoon gehandeld wordt op de beurs, zullen veel beleggers deze dagen al de balans opmaken en de rendementen van hun beleggingsfondsen tegen het licht houden.

Laat mij u een handje op weg helpen. Een wereldwijd beleggend aandelenfonds zou toch wel rond de 16 procent moeten hebben gerendeerd over 2013, een Europees smallcapfonds minimaal 10 procent meer, en ja, de meeste fondsen gericht op Emerging Markets zullen wel in mineur zijn geëindigd.

Wat nu als uw wereldwijd beleggende fonds afgelopen jaar geen 16 procent, maar misschien maar 8 procent heeft gerendeerd? Is het daarmee een slecht fonds dat zo snel mogelijk moet worden ingeruild, of kunt u juist beter blijven zitten, gezien het misschien wel bovengemiddelde rendement op 3- of 5-jaarsbasis?

Ik wil u graag een aantal zaken meegeven ter overweging. Allereerst: beoordeel uw beleggingsfonds nooit op slechts één kalenderjaar. Dit is veel te kort, en daarbij: de periode van 1 januari tot 31 december is net zo willekeurig als bijvoorbeeld van 1 mei tot 30 april. Wat een fondsbeheerder op 3 of 5-jaarsbasis doet, zegt veel meer over zijn capaciteiten om in slechte tijden uw vermogen te beschermen en in goede tijden uw vermogen te doen groeien.

Bekijk naast de absolute rendementen ook altijd de relatieve rendementen ten opzichte van soortgelijke fondsen of ETFs en een relevante benchmark. Heeft uw fonds het echt zoveel slechter gedaan of was de stijl gewoon even uit de gratie?

Verder, wat was precies de reden dat uw fonds achterbleef en kunt u dit verschil begrijpen? Als een fonds bijvoorbeeld structureel de financiële sector uitsluit, is het logisch dat het fonds achterblijft in jaren dat die sector het heel goed doet. Kortom, probeer het rendement van uw fonds te begrijpen. Pas als er geen logische verklaring is voor de prestaties zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen.


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten