Meester Warren Buffett en zijn gezellen

Goed voorbeeld doet volgen. Het is voor een belegger dan ook zinvol om te kijken hoe topbeleggers hun geld aan het werk zetten.

Maarten van der Pas 26 november, 2013 | 7:30
Facebook Twitter LinkedIn

Neem Warren Buffett, de 83-jarige superbelegger heeft zich ruimschoots bewezen en behoeft geen nadere introductie. Onlangs kwam het ‘Orakel van Omaha’ in het nieuws omdat zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway voor USD 3,8 miljard een belang in Exxon Mobil heeft opgebouwd. Hiermee kwam de olie- en gasmaatschappij meteen de top 15 van grootste posities van Berkshire Hathaway binnen op een totaal van 43 holdings (zie slideshow onderaan deze column).

Over navolgen gesproken: het Buffett-effect deed zich meteen gelden. Het Aandeel ExxonMobil steeg 2,1 procent tot USD 95,27 en bereikte daarmee zijn hoogste punt in 33 jaar. Op moment van Schrijven is de koers door geklommen naar USD 95,45. Overigens nam Berkshire dit belang al in het tweede kwartaal maar gaf de Amerikaanse beurswaakhond SEC uitstel van de meldingsplicht om kopieergedrag door andere beleggers juist te voorkomen.

Bij Morningstar zijn we voor onze analyse en waardering van ondernemingen en aandelen schatplichtig aan Buffett. We zijn langetermijnbeleggers en het begrip ‘moat’, dat voor het eerst door Buffett is gebruikt, speelt een belangrijk onderdeel in onze waardering van ondernemingen. We zien Buffett als één van onze ‘ultimate stock-pickers’ en houden zijn investeringen in de gaten om ideeën op te doen en te toetsen aan onze eigen waardering van aandelen.

Groot belang
De vraag is waarom Buffett in één keer zo’n groot en nieuw belang in ExxonMobil neemt? De laatste keer dat hij zoiets deed was met IBM in 2011. De meesterbelegger zelf gaf geen toelichting. Overigens is de geïntegreerde olie- en gasmaatschappij geen onbekende voor hem en tot 2011 had hij er ook al een belang in. Met Exxon voegt Buffett nog een zogenaamde ‘wide moat’ onderneming toe aan zijn portefeuille.

Met ‘moat’ wordt het concurrentievoordeel of de concurrentiepositie van een onderneming bedoeld. Letterlijk betekent het ‘slotgracht’. De beoordeling daarvan met ‘wide’, ‘narrow’ of ‘none’ zegt iets over de mate waarin een onderneming concurrenten op afstand weet te houden. Bij een ‘none moat’ is er geen slotgracht en staat de vijand zo voor de poort. Bij een ‘wide moat’ gaapt er een brede gracht tussen een onderneming en haar belagers. Een ‘moat’ is een structurele eigenschap van het business model die een onderneming helpt om een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal te realiseren.

Moat
Met een ‘moat’ kan een onderneming zijn concurrentiepositie en winstgevendheid voor de komende jaren beschermen. Deze positie is geen statisch gegeven en verandert door de tijd. Ze kan groter of kleiner worden of gelijk blijven. Deze ontwikkeling wordt aangegeven met de ‘moat trend’ en de kwalificaties ‘positive’, ‘negative’ of ‘stable’.

ExxonMobil heeft een ‘wide moat’ omdat het voortdurend superieure rendementen levert in vergelijking met concurrenten. In de bedrijfscultuur zit een voortdurende jacht op verlagen van de kosten en operationele verbeteringen. Het integreert wereldwijd zijn upstream en downstream activiteiten en zijn omvang levert schaalvoordeel op. Maar het aandeel noteert een Morningstar Rating van 3 sterren op een schaal van 1 tot en met 5 en is daarmee ‘fair’ of redelijk gewaardeerd. Een ster staat voor maximaal overgewaardeerd en vijf sterren voor maximaal ondergewaardeerd.

Coca-Cola en IBM
In dit opzicht zijn Coca-Cola en IBM interessante beleggingsideeën in de portefeuille van Buffett. Die koppelen een ‘wide moat’ aan een huidige onderwaardering (4 sterren). De concurrentievoorsprong van Coke is gebaseerd op zijn enorme schaalgrootte en wereldwijde distributienetwerk. Het concurrentievoordeel IBM bestaat uit hoge overstapkosten voor afnemers. Heeft een onderneming eenmaal hard- en software van IBM geïntegreerd in haar bedrijfsproces dan is overstappen naar diensten van een concurrent kostbaar en complex. Dat levert IBM een continue omzetstroom op.

Blindelings navolgen en kuddegedrag is nooit goed voor beleggers, maar de portefeuille van Berkshire Hathaway biedt zeker ideeën. Op zijn minst aandelen die ze op hun radar kunnen zetten. Ze kunnen ook beleggen in Berkshire zelf. Het B-aandeel staat nu op USD 115,90. Met een fair value van USD 143,00 (de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige, geschatte kasstroom) is het momenteel ondergewaardeerd. Het noteert dan ook een Morningstar Rating van 4 sterren. En Berkshire Hathway is op zijn beurt ook weer een onderneming met een ‘wide moat’.


Lees ook de analyses van de volgende aandelen: Wells Fargo, Coca-Cola, IBM, Procter & Gamble, ExxonMobil, General Motors, Berkshire Hathaway.



(Deze column verscheen eerder op www.belegger.nl)

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
American Express Co293,00 USD1,84Rating
Coca-Cola Co63,76 USD1,22Rating
DaVita Inc164,14 USD1,70Rating
Exxon Mobil Corp121,93 USD1,34Rating
General Motors Co55,68 USD1,48
Graham Holdings Co918,05 USD1,25
Moody's Corporation477,92 USD0,70Rating
Phillips 66131,41 USD-0,03Rating
Procter & Gamble Co172,75 USD1,09Rating
The Goldman Sachs Group Inc596,11 USD2,44Rating
U.S. Bancorp51,39 USD1,28Rating
Wells Fargo & Co74,83 USD1,70Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten