De waterdichte portefeuille: waarom u een beleggingsfilosofie moet hebben

Als u overtuigd bent van uw beleggingsstrategie, kunt u gedisciplineerder handelen.

Christine Benz 22 augustus, 2013 | 15:01
Facebook Twitter LinkedIn

“Een filosofie is de basis voor een strategie. Als u geen filosofie hebt, kunt u een strategie ontwikkelen, maar deze gaat aan diggelen zodra de aanpak een maand of twee niet blijkt te werken. Dan stapt u over op een andere strategie. En dat is het slechtste wat u kunt doen.” 

Auteur en belegger Rick Ferry deed deze uitspraak in een interview dat ik vorig jaar met hem had en het gesprek is me bijgebleven. Het meest verrassende aan onze discussie was dat Ferry, een door de wol geverfde indexbelegger, gelooft dat beleggers zich voor hun portefeuille niet noodzakelijk hoeven te beperken tot passief beheerde beleggingen. Hij merkte op dat het ook een filosofie kan zijn om actief beheerde beleggingsfondsen te kiezen die bovengemiddeld kunnen presteren, dat u voor indexbeleggingen kunt gaan of dat u de vermogensallocatie binnen uw portefeuille van tijd tot tijd tactisch kunt aanpassen. Het allerbelangrijkste volgens hem is, dat u een filosofie heeft waarvan u vindt dat deze hout snijdt en waar u in gelooft. Vervolgens ontwikkelt u een strategie en voert deze gedisciplineerd uit.

Mijn gesprekken met beleggers en volgen van professionele vermogensbeheerders bevestigen de visie van Ferri. Veel zogenaamde deskundigen zijn voorvechters van een bepaalde beleggingsfilosofie, die zij de enige juiste vinden. Er zijn echter duizenden beleggingsfilosofieën – en dus strategieën – waarmee beleggers hun doelen kunnen bereiken. Misschien gelooft u dat dividenden het belangrijkste zijn en dat aandelen met een hoog dividend het juiste recept zijn voor uw pensioen. Ik zou het niet zo doen, maar het is ook geen echt onredelijke aanpak. Als u gelooft in eenvoud en al uw geld in een goed gespreid fonds zoals Vanguard wilt stoppen, in plaats van zelf een portefeuille vol afzonderlijke beleggingen op te bouwen, dan kan dat net zo goed.

De reden waarom verschillende filosofieën goed kunnen uitpakken, is dat het inherent is aan een filosofie dat u ervan overtuigd bent. En als u ergens van overtuigd bent, dan blijft u dat waarschijnlijk ook, in goede en in slechte tijden. Dat geldt voor de principes van uw portefeuille, uw religie of voor uw mening dat Morgan Freeman de beste acteur ter wereld is, of zijn laatste film nu een kaskraker is of een flop. Het is dit soort discipline, en niet zozeer de filosofie zelf (vooropgesteld natuurlijk dat het geen knotsgekke filosofie is) die essentieel is voor een beleggingsplan waarmee u uw doelen bereikt.

Een goed deel van de gepensioneerde beleggers gelooft in dividendaandelen. Zij beleggen in bedrijven die hun aandeelhouders hoge en toenemende dividendopbrengsten leveren.

Ik ben van mening dat de meeste gepensioneerden naast dividendaandelen wat obligaties moeten bezitten om perioden te overbruggen dat aandelen het niet zo goed doen. Veel gepensioneerde dividendfans vertellen me echter dat zij het anders zien. Zo lang hun aandelen trouw dividend opleveren, maakt het hen niet uit dat de koersen van de aandelen zelf schommelen en zien zij geen noodzaak om obligaties in portefeuille te hebben. Dat is de soort filosofie en overtuiging waar mensen resultaat mee boeken.

Hier zijn een aantal belangrijke stappen om tot een beleggingsfilosofie te komen die goed voor u uitpakt. En om een beleggingsstrategie te ontwikkelen waar u goede en slechte tijden mee doorkomt.

Ken uzelf
De beste manier om uw filosofie te ontwikkelen, is om na te denken over een aantal belangrijke beslissingen die beleggers moeten nemen: Worden het indexbeleggingen of gaat u voor actief beheer? Wilt u een strategische benadering van vermogensallocatie (dat wil zeggen gericht op de lange termijn en hands-off) of een meer tactische aanpak? Belegt u in afzonderlijke aandelen of in fondsen? Neigt u eerder naar waarde- of naar groeiaandelen? Als u deze kwesties onderzoekt, kunt u voor de ene of de andere richting kiezen. Maar u kunt ook nadenken over uw karakter en waar u in gelooft en over hoeveel tijd u aan uw beleggingen kunt besteden. Bent u zuinig van aard? Dan is een fiscaal bewuste indexstrategie zonder franje en met lage kosten misschien ideaal. Vindt u het leuk om tegen de conventionele mening in te gaan en bent u wars van alles wat naar modeverschijnselen riekt? Dan is een tegendraadse op waarde gericht strategie misschien iets voor u.

Denk er ook aan dat uw beleggingsfilosofie niet zwart of wit hoeft te zijn. U kunt bijvoorbeeld het grootste deel van uw geld in indexfondsen steken en dat aanvullen met een paar actieve beheerders. Maar hoe meer u verschillende strategieën combineert, hoe groter de kans dat u de strategie die achterblijft laat schieten. Als u uw beleggingsfilosofie bepaalt en vervolgens een portefeuille samenstelt die deze filosofie zonder omwegen weerspiegelt, blijft u waarschijnlijk ook in de uitvoering van uw strategie gedisciplineerd.

Schrijf het op
Als u besloten heeft wat uw beleggingsfilosofie is, is het een goed idee om gedetailleerd vast te leggen wat uw strategie is. Een dergelijk stuk is geen garantie dat u op het juiste spoor blijft. Het kan er echter wel voor zorgen dat u uw filosofie niet overboord gooit zodra uw strategie het een tijdje minder doet. Mijn werkblad beleggingsstrategie behandelt verschillende aspecten van beleggingsstrategieën, maar u kunt zich in eerste instantie ook beperken tot een aantal kernpunten om uw filosofie te documenteren. Mijn overkoepelende persoonlijke filosofie zou er als volgt uitzien:

• Lage kosten, fiscaal bewust
• Geconcentreerd
• Strategische, hands-off benadering van vermogensallocatie en monitoring
• Een mix van actieve en indexfondsen

Vind gelijkgestemden
Een andere manier om te zorgen dat u niet van uw filosofie en daarna van uw strategie afwijkt, is om contact te onderhouden met gelijkgestemde beleggers met wie u informatie kunt uitwisselen. Indexfans wisselen regelmatig portefeuilleplanningstips en andere informatie over financieel beheer uit, en helpen elkaar om op het juiste pad te blijven.

Zelfs als er geen grote groep is waarmee u uw specifieke beleggingsfilosofie kunt delen, zijn er misschien wel afzonderlijke personen die u kunnen helpen. Dit is natuurlijk ook een van de belangrijkste functies die een beleggingsadviseur kan vervullen.

Denk er echter ook aan dat het mogelijk is hier te ver in te gaan. Dit is het geval als u alleen naar informatie zoekt die uw bestaande mening bevestigt. Als u dit doet, komt u al gauw in de valkuil terecht die deskundigen op het gebied van behavioural finance de 'confirmation bias' noemen. Uw beleggingsfilosofie moet niet met alle winden meewaaien. Aan de andere kant wilt u zich ook niet afsluiten voor nieuwe informatie, eenvoudigweg omdat deze niet bevestigt wat u gelooft.


Meer over portefeuillebeheer

Hoe realiseer ik mijn financiële doelen?
Of u nu zelf belegt of uw portefeuille toevertrouwt aan een adviseur, een groentje bent of een doorgewinterde belegger, hier volgen enkele essentiële tips om uw financiële doelen te bereiken.

Een check-up van uw beleggingsportefeuille in 5 stappen
Pak problemen in uw beleggingsportefeuille aan en zorg dat uw beleggingen goed zijn voorbereid op 2014.


Inkomsten versus totaalrendement: waarom zou u kiezen? 
Staar u niet blind op etiketten, de beste benadering combineert beide strategieën.


Volg Morningstar's cursus portefeuillebeheer.



Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christine Benz  is Morningstar's director of personal finance and author of 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success. Follow Christine on Twitter: @christine_benz and on Facebook.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten