Na eerder diverse obligatie- en aandelenfondsen besproken te hebben, valt deze week ons oog op het vlaggenschip van het Franse fondshuis Carmignac: Carmignac Patrimoine. Dit suvccesvolle wereldwijde mixfonds met een neutrale strategie is in België erg populair en wordt door de analisten van Morningstar beoordeeld met een “Gold” rating.
Opinie
Het succes van deze strategie over een langere periode valt niet te ontkennen. Wij denken dat beleggers hier in zeer goede handen zijn. Zij profiteren van de degelijke ervaring van Edouard Carmignac (foto), die in dit mandaat wordt bijgestaan door Rose Ouahba en die verantwoordelijk is voor het obligatiegedeelte. Zij vertrouwen op de beste ideeën van een sterk en stabiel team van beheerders en analisten. Zij zijn zich echter bewust van de omvang van het fonds en selecteren dan ook uitsluitend de meest liquide effecten.
Wij blijven er dus alle vertrouwen in hebben dat het fonds op lange termijn bovengemiddeld zal blijven presteren. Rekening houdend met het beheerde vermogen, denken wij wel dat een deel van de schaalvoordelen gedeeld zou kunnen worden met de beleggers via lagere kosten. Het fonds behoudt de rating Gold.
Beheer
Edouard Carmignac bezit meer dan 35 jaar ervaring. Hij richtte de gelijknamige maatschappij op in 1989 en bezit 70 procent van het kapitaal. De rest is verdeeld onder de werknemers. Carmignac heeft zich weten te omringen met een hecht team, dat na twee nieuwe aanstellingen in 2010 nu bestaat uit twaalf beheerders en acht ervaren analisten. De taken van de teamleden zijn georganiseerd rond beleggingsthema’s (bijvoorbeeld opkomende landen of grondstoffen) en niet zozeer volgens geografische of sectorale opsplitsing.
Rose Ouahba (14 jaar ervaring) is verantwoordelijk voor de posities van het fonds op de rentemarkten. Zij is ook verantwoordelijk voor het obligatieteam, maar Carmignac is haar enige beheermandaat. De beleggingsideeën worden dagelijks uitgewisseld tijdens het intern overleg. Wij vinden de grootte van het team geschikt en stellen het verder op prijs dat het merendeel van de beheerders belegt in fondsen die door henzelf en hun collega's worden beheerd.
Fondshuis
De vennootschap die in 1989 werd opgericht door Edouard Carmignac, beheert 55 miljard euro. Dit vermogen is sterk gegroeid. In de loop der tijd is het assortiment producten duidelijk groter geworden. We merken met tevredenheid op, dat de nieuwe fondsen intelligent werden gelanceerd en dat men niet modieus te werk ging. Bovendien appreciëren wij deze vermogensbeheerder om zijn communicatie.
De vergoedingsstructuur daarentegen is niet ideaal, aangezien de beheerders meer belang hebben bij het ondernemingskapitaal in plaats van de prestaties van de fondsen op lange termijn. Dit nadeel wordt genuanceerd door het feit dat de meeste fondsen een goede performance kennen. Gecombineerd met billijke beheerkosten, lijkt dit ons een goede manier om de belangen van de beheerder in overeenstemming te brengen met die van zijn klanten.
Beleggingsproces
De enige echte beperking is dat minstens 50 procent van de portefeuille moet zijn belegd in obligaties of geldmarktproducten. De blootstelling in internationale aandelen varieert de facto van 0 tot 50 procent, wat lager is dan het gemiddelde van de categorie. Voor beleggingsbeslissingen blijft men trouw aan de stijl van het huis, zowel de allocatie als selectie van aandelen en obligaties getuigen van een sterke topdown aanpak.
Dankzij de analyse van macro-economische factoren worden middellange termijn thema's opgespoord, waarbinnen Carmignac de meest kansrijke aandelen kiest. Wat betreft obligaties profiteert Ouahba eveneens van een grote bandbreedte. Er zijn flink wat bronnen voor toegevoegde waarde, zoals duration, krediet, obligaties van opkomende landen. De allocatie over de verschillende activaklassen is dynamisch.
Rendement
Het Carmignac Patrimoine heeft een erg indrukwekkend track record opgebouwd. Per eind juli 2012 plaatst het zich in het eerste percentiel van de Morningstar-categorie 'Mixfondsen Neutraal' op vijf en tien jaar. Het actief beheerde hedging- en liquiditeitenbeleid heeft in het verleden geleid tot een sterke weerstand tegen dalende aandelenmarkten: zo is het fonds er in 2008 in geslaagd om zijn volledige kapitaal te vrijwaren en hield het in 2011 ook goed stand.
Het fonds voelt zich echter niet geroepen om enkel in een dalende markt bovengemiddeld te presteren. Dat blijkt uit het bovengemiddelde resultaat in 2009, dat gedreven werd door de blootstelling aan opkomende landen en grondstoffen wat aandelen betreft en de voorkeur voor bedrijfsobligaties. Voor de eerste 7 maanden van 2012 behoudt het fonds een duidelijke voorsprong op zijn concurrenten. De voorzichtige positionering in aandelen bleek gepast in de maand mei, terwijl het rendement van de bedrijfsobligaties de prestaties over de volledige periode ondersteunde.
Kosten
De beheerkosten zijn redelijk maar de prestatievergoeding zou ons correcter lijken met een "high watermark". De TER (1,68 procent) gaat bovendien gebukt onder hoge transactiecommissies.
Rol in de portefeuille
Kern. Het fonds kan centraal staan in een beleggingsportefeuille.
Lees de volledige analyse van Carmignac Patrimoine >
Bekijk ook de vorige beleggingsfondsen van de week
Robeco New World Financials
Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
Kempen Euro Credit
Templeton Global Bond
SNS Euro Mixfonds
ASN Milieu & Waterfonds
W.P. Stewart Holdings