Gegeven de uitzonderlijk lage renteniveaus van de afgelopen tijd en de forse instroom bij obligatiefondsen eerder dit jaar, is het nu belangrijker dan ooit om het kaf van het koren te scheiden bij obligatiefondsen. De recente significante uitstroom bij vastrentende beleggingsfondsen uit angst voor het wel of niet doorzetten van de 'great rotation', ofwel de stap van beleggers uit aandelen naar obligaties, maakt het antwoord op deze vraag des te interessanter. Templeton Global Bond is één van de best beoordeelde fondsen in de Morningstar-categorie 'Obligaties wereldwijd' en daarmee een interessante keuze voor beleggers die zich bewust zijn van de risico's. Morningstar geeft het zijn waardering 'Silver'. Het is het vlaggenschip onder de obligatiefondsen van vermogensbeheerder Franklin Templeton.
Opinie
Beheerder Michael Hasenstab heeft veel ervaring en leidt het team achter Templeton Global Bond sinds 2002. Zijn deskundigheid in macro-economische analyse ondersteunt dit fonds en zijn lange periode als beheerder getuigt van zijn toewijding. Het beleggingsproces is robuust en wordt gedreven door waardering en fundamentals. Er gelden weinig beperkingen voor wat betreft het beleggingsuniversum en Hasenstab is bereid om flink buiten de benchmark te beleggen, vooral in opkomende markten.
Dat betekent, dat de portefeuille en de prestaties aanzienlijk kunnen afwijken van de categorie en de benchmark. Het track record toont echter dat Hasenstab het hogere risico dat met dit beleggingsproces gepaard gaat over de langere termijn goed beheerst. Wij merken wel op, dat de grote omvang van het belegde vermogen een liquiditeitsuitdaging kan betekenen en wij zijn enigszins bezorgd over de capaciteit van de beheerder om op dezelfde wijze als in het verleden te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Niettemin denken wij momenteel dat het fonds nog steeds een rating 'Silver' verdient, op basis van onze positieve beoordeling van de beheerder en zijn proces.
Beheer
Het fonds wordt gezamenlijk beheerd door Michael Hasenstab en Sonal Desai. Hasenstab werd in 2002 benoemd tot medebeheerder van dit fonds en in 2006 tot enige beheerder. Desai stapte in 2009 over van Thames River naar Franklin Templeton. Ze werd in 2011 benoemd tot medebeheerder. Wij hebben veel waardering voor Hasenstab’s expertise, en wij merken op dat zijn expertise op het vlak van wereldwijde macro-economische analyse een belangrijke invloed heeft bij het beheer van het fonds.
De beheerders worden gesteund door een omvangrijk team van meer dan 15 analisten en profiteren van het werk van het uitstekend uitgeruste team, dat ook over significante lokale expertise in belangrijke opkomende markten beschikt. Wij vinden dit een team van adequate omvang dat de beheerders voorziet van de middelen die zij nodig hebben om dit fonds goed te kunnen beheren.
Fondshuis
Franklin Resources gaat terug tot 1947. In 1992 nam ze Templeton, Galbraith & Hansberger over, waardoor een brede waaier aan internationale beleggingsfondsen aan haar gamma werd toegevoegd. Franklin Resources richt zich nu op de Franklin-, Franklin Templeton en Mutual Series-productlijnen. Sommige aspecten van het fondshuis zijn aantrekkelijk. De meeste fondsen rekenen lage vergoedingen en worden doorgaans geleid door beheerders met een lang track record en die meer dan USD 1 miljoen beleggen in hun fondsen.
In 2009 verloor Mutual Series verschillende beheerders aan PIMCO. In 2007 wisselde een aantal beheerders van Templeton van kamp. Hoewel dergelijk verloop zich zelden voordoet, zou een nieuwe golf wel eens een alarmerend signaal kunnen geven. Over het algemeen overschaduwt deze bezorgdheid de bredere verdiensten van de vermogensbeheerder echter niet.
Beleggingsproces
Het proces wordt gedreven door waardering en fundamentele factoren. Hasenstab belegt op terreinen waarvan hij meent dat deze ondergewaardeerd zijn. Hij zoekt wereldwijd kansen in staatsobligaties, zowel van ontwikkelde als van opkomende landen, evenals in expliciet gewaarborgde obligaties. De enige limiet is dat de totale blootstelling aan high yield obligaties niet meer dan 25 procent van het fonds mag bedragen.
In het analistenonderzoek op regionaal en landenniveau worden verschillende macromodellen gebruikt. Hasenstab kan zijn visie implementeren door een pure inzet op valuta’s, het nemen van kredietrisico of beide. Hij is bereid ver af te wijken van de benchmark wanneer hij daar een goede reden voor meent te hebben. Het risicobeheer van de portefeuille verloopt in hoofdzaak via interactie met het subcomité voor risicobegroting. Wij vinden dit een nauwgezet proces dat zichzelf heeft bewezen en waar de beheerder en het team zich goed bij voelen.
Rendement
Het resultaat sinds Hasenstab in 2002 als medebeheerder optreedt, is zeer sterk. Het fonds presteerde van januari 2002 tot en met eind juni 2013 met een gemiddeld jaarrendement van 6,81 procent aanzienlijk beter dan het categoriegemiddelde (2,85 procent) en de benchmark (3,01 procent). Zo wist Hasenstab in maar liefst 12 van de afgelopen 13 kalenderjaren beter te presteren dan het categoriegemiddelde. De negatieve uitzondering was 2011 als gevolg van een onderwogen duration positie en een overwogen positie in valuta's van opkomende markten.
Beleggers dienen zich er van bewust te zijn dat het rendement van het fonds af kan wijken ten opzichte van de benchmark. Dit als gevolg van de strategische benadering van de beheerder ten aanzien van het wereldwijde obligatie-universum, waardoor er significante blootstelling aan valuta en obligaties van opkomende landen kan optreden. De prestaties op lange termijn tonen aan, dat Hasenstab het hogere risico dat voortvloeit uit zijn onbeperkte, strategische benadering uitstekend heeft weten te beheren.
Kosten
De TER over 2012 komt uit op 1,40 procent. Hiermee zijn de kosten voor dit fonds hoger dan de mediaan van de Morningstar-categorie 'Obligaties wereldwijd' (1,52 procent).
Rol in de portefeuille
Ondersteunend. Dit fonds is geschikt voor beleggers die streven naar een positie in wereldwijde obligaties, de voorkeur voor opkomende markten maakt het geschikt als ondersteunend fonds.
Lees de volledige analyse Templeton Global Bond >
Bekijk ook de vorige beleggingsfondsen van de week
SNS Euro Mixfonds
ASN Milieu & Waterfonds
W.P. Stewart Holdings