We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Waardering mijnbouwers ongewijzigd na scherpe daling goudprijs

Morningstar verwacht niet dat de recente koersval van goud een grote impact heeft op zijn waardering van goudmijnbouwers. 'We rekenen met een koers op lange termijn van USD 1.100.'

Maarten van der Pas 17 april, 2013 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

‘In de vrije val van de goudkoers in de afgelopen dagen zie ik geen reden om onze prognose van de goudprijs op lange termijn van USD 1.100 per troy ounce aan te passen.’ Dat zegt Elizabeth Collins, director of equity research bij Morningstar. ‘En in het verlengde daarvan zien we voorlopig ook geen reden om onze waardering van goudmijnbouwers bij te stellen. We baseren onze langetermijnverwachting voor de goudprijs op de marginale productiekosten. Onze goudprijs is ook gestoeld op de opvatting dat de aankoop van goud door centrale banken niet oneindig kan doorgaan.’

De goudprijs van USD 1.100 waarmee Morningstar rekent bij de beoordeling van goudmijnbouwers ligt nog onder de huidige spotprijs (zie onderstaande koersgrafiek; op klikken voor vergroting). Dat komt volgens Collins omdat de verwachte goudprijs is gebaseerd op marginale kosten (marginal cost analysis).

‘Ik denk dat een analyse van de marginale productiekosten, vraag en aanbod de beste methode is om de goudprijs op lange termijn te voorspellen. Deze methodologie is in het bijzonder bruikbaar voor het identificeren van mijnbouwbedrijven met lage productiekosten en met positieve groeimogelijkheden. Onze aanname van een goudkoers van USD 1.100 probeert zowel de productiekosten als de kapitaalkosten voor het ontwikkelen van mijnen te verenigen.’


gold price charts provided by goldprice.org


Kasstroom
Voor zijn waardering van ondernemingen –en dus ook goudmijnbouwbedrijven- gebruikt Morningstar het discounted cash flow model (DCF). Het grootste deel van de waardering komt van de verwachtte cash flow of kasstroom op lange termijn. Hierdoor wordt niet verwacht dat de recente bewegingen in de goudprijs een grote impact hebben op de fair value van de gouddelvers (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom.

‘Echter voor het schatten van de kasstromen in de jaren 2013-2015 worden COMEX futures koersen gebruikt. In het geval de lagere goudkoers pijnlijk is voor de kasstroom op korte termijn, kan de fair value omlaag gaan als de waarderingsmodellen worden geactualiseerd’, licht Collins toe. ‘Onder zo’n klimaat zullen de waarderingen van goudmijnbouwers met hoge productiekosten het meest lijden.’

Als de prognoses voor de operationele kasstroom op korte termijn naar beneden worden bijgesteld dan kunnen goudmijnbouwers volgens Collins mogelijk hun expansieplannen opschorten om de vrije kasstroom veilig te stellen. Dividendverlagingen kunnen ook aan de horizon opdagen, omdat dividendbetalingen aanzienlijk zijn opgeschroefd toen de goudprijs steeg.

Yamana en Eldorado Gold
Morningstar volgt elf goudmijnbouwbedrijven. De waarderingen staan in onderstaande tabel (op klikken voor vergroting).



Twee goudmijnbouwers die Morningstar op zijn radar heeft staan zijn Yamana Gold en Eldorado Gold. Zij hebben de eigenschappen die nodig zijn om een aantrekkelijk goudmijnbouwaandeel te zijn: een gunstig groeiprofiel met blijvende lage productiekosten. Beide ondernemingen bevinden zich met hun productiekosten in het laagste kwartiel van de sector. Dus als de goudprijs daalt is de ruimte tussen kosten en opbrengsten bij deze goudmijnbouwers groter dan bij concurrenten. Met andere woorden: het duurt bij hen langer voordat de winst is verdampt.

Een ander belangrijk punt om naar te kijken is volgens Morningstar-analist Joung Park het management van de onderneming. Een goed bestuur dat nieuwe mijnbouwprojecten binnen budget en op schema houdt. Op dit moment hebben gouddelvers een zware tijd gehad omdat beleggers bang zijn voor een stijgende kosteninflatie en voor het uit de hand lopen van de kosten van besteding van kapitaal (capital expenditure costs).

Maar Yamana en Eldorado hebben volgens Park een geschiedenis van projecten binnen de begroting houden en op tijd afleveren. Ook hebben ze voldoende nieuwe mijnbouwprojecten in de pijplijn. Yamana kocht met Cerro Moro in Argentinië een goudafzetting van zeer hoge kwaliteit en Eldorado heeft aantrekkelijke groeiprojecten door de overname van European Goldfields. Park verwacht dat Yamana en Eldorado een aantrekkelijk rendement kunnen genereren voor beleggers.

Eldorado heeft in vergelijking met Yamana een betere concurrentiepositie ('narrow moat' versus 'none moat'). Maar de ontwikkeling van de concurrentiepositie van Eldorado (moat trend) is stabiel waar die van Yamana positief is. Yamana komt dus dichterbij. Yamana noteert momenteel vier sterren op een schaal van één tot en met vijf, waarbij één ster staat voor maximaal overgewaardeerd en vijf sterren voor maximaal ondergewaardeerd. Eldorado is under review en daarvan volgt binnenkort een nieuwe waardering.

Bij beleggen in goudmijnbouwers moet wel worden aangetekend dat het een veel minder directe blootstelling aan de goudprijs geeft dan bijvoorbeeld een goud-ETF dat het edelmetaal fysiek aanschaft. Bedrijfseconomische factoren als goudreserves van de mijnbouwer en zijn kosten om die uit de grond te halen spelen ook rol.


Lees ook
4 Scenario’s voor goudprijzen op lange termijn

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Agnico Eagle Mines Ltd83,94 USD1,92Rating
Anglogold Ashanti Ltd ADR  
Barrick Gold Corp15,58 USD0,84Rating
Buenaventura Mining Co Inc ADR12,78 USD2,57
Eldorado Gold Corp15,60 USD1,50
Gold Fields Ltd ADR15,14 USD2,78
Iamgold Corp5,56 USD1,65
Kinross Gold Corp10,60 USD5,37Rating
Newmont Corp40,16 USD2,53Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten