Alle ogen zijn vandaag gericht op Cyprus. Na anderhalve week gaan de banken weer open en volgens lokale media staan er meterslange rijen van bezorgde spaarders voor de deuren die hun (spaar)geld komen opnemen. Om een echte ‘bankrun’ te voorkomen heeft de overheid allerlei beperkingen ingesteld ten aanzien van het overmaken danwel opnemen van tegoeden.
Dit zal het proces van leeglopen vertragen maar niet voorkomen. Hoogleraar monetaire economie Sylvester Eyffinger noemde dit vanochtend op de radio een “bankrun in slow motion”. Het financiële waterhoofd zal leeglopen en teruggebracht worden naar normale proporties is de algemene verwachting.
Grote spaarders zijn de dupe, maar hoe zit het met beleggers? Er zijn denk ik niet veel beleggers in Nederland en België die via de beurs van Cyprus en/of die van Athene rechtstreeks belegd waren in de Bank of Cyprus en/of de genationaliseerde Cyprus Popular Bank, in de volksmond ook wel bekend als de Laiki Bank. Maar hoe zit het met mogelijke indirecte beleggingen via beleggingsfondsen en trackers?
Als ik in de Morningstar-database kijk, lijkt het allemaal wel mee te vallen. Laiki Bank maakt(e) deel uit van een aantal MSCI en FTSE small cap indices, maar de weging van deze bank komt daarin niet veel hoger uit dan (maximaal) 0,04 procent van de index.
De enige (Europese) trackers die ik kan vinden met -overigens een beperkte- blootstelling aan deze bank zijn UBS ETF MSCI EMU Small Cap, SPDR MSCI Europe Small Cap ETF, CS ETF MSCI EMU Small Cap en Powershares FTSE RAFI Europe Fund. Actief beheerde fondsen lijken deze bank al lange tijd genegeerd te hebben. Dat valt gelukkig dus alleszins mee....
De vergelijking met SNS Reaal is natuurlijk snel gemaakt. Ook deze partij werd - om hele andere redenen overigens – recentelijk genationaliseerd. Daar bleek het BNP Paribas Small Cap Netherlands Fund een van de grotere aandeelhouders te zijn.