Energie blijft populaire beleggingscategorie

Het beheerd vermogen van energiefondsen is bovengemiddeld. Hoe een goed fonds te kiezen?

Maarten van der Pas 07 september, 2010 | 16:56
Facebook Twitter LinkedIn

Ondanks dat de Morningstar-categorie 'energie' de laatste jaren slechte rendementen kende, blijft het een populaire sector om in te beleggen. Na edelmetalen en grondstof is het de de sector met het grootste marktaandeel. Dat komt wellicht omdat grote oliemaatschappijen en stijgende olieprijzen beleggers aanspreken. 

Het is bij beleggen in de energiesector belangrijk om een goed actief beheerd fonds te vinden. Reden daarvoor is het verschil in rendement dat de grote benchmarkaandelen laten zien. Natuurlijk is er BP, maar ook oliegigant ExxonMobil –het grootste aandeel in deze sector- blijft dit jaar tot nu toe achter bij zijn concurrenten.

Opmerkelijk is dat BP met zijn problemen in de Golf van Mexico het rendement van sommige energiefondsen in absolute zin minder negatief heeft beïnvloedt dan ExxonMobil, omdat het laatste aandeel een veel grotere weging heeft in de meeste fondsen. ExxonMobil worstelt dit jaar met de integratie van XTO Energy wat het eind 2009 heeft overgenomen.

17 Fondsen
In Nederland zijn 17 energiefondsen verkrijgbaar. Bekende namen zijn ING Energy, Robeco Natural Resources Equity en BNP Paribas Equity World Energy en BNP Paribas Equity Europe Energy. Hun rendementen zijn echter gemiddeld en verslaan de benchmark niet. ING haalt net de top 10 (zie tabel). Robeco heeft een iets bredere benadering met niet alleen energie maar ook grondstoffen.
Blackrock World Energy is de grootste met een beheerd vermogen van 3 miljard euro, maar dit fonds worstelt. Vorig jaar vertrok een ervaren fondsmanager. De portfolio bestaat ook uit service- en onderhoudsondernemingen, bedrijven met lagere beta's die minder profiteerden van de rally in 2009. En door zijjn grote vermogen kan dit fonds toch minder vrij aan- en verkopen.

Van de in Nederland verkrijgbare energiefondsen springt Schroder Global Energy er uit. Over de afgelopen 4 jaar laat dit fonds het beste rendement zien (de huidige fondsmanagers namen het fonds in 2006 over). Morningstar geeft dit fonds een ‘superior’ rating, wat betekent dat de verwachting is dat dit fonds het beter zal doen dan zijn sectorgenoten. Morningstar-analist Oliver Kettlewell heeft Schroder Global Energy geanalyseerd.

Waarom denk je dat dit fonds het in de toekomst beter zal doen dan zijn concurrenten?
Kettlewell: “Het investeringsproces van Schroder Global Energy is flexibel. De fondsbeheerders zitten niet heel erg vast aan hun benchmark MSCI World Energy Index. De portefeuille bestaat daarom uit een mix van aandelen van zogenaamde nichespelers op de energiemarkt naast slechts enkele grote aandelen uit de benchmark.”

Wat bedoel je met nichespelers?
Kettlewell: “Het fonds heeft ook posities in een aantal kleinere olie- en gasexploratieondernemingen. Andere energiefondsen houden deze bedrijven niet aan omdat ze te klein zijn. Zij moeten dichter bij de benchmark blijven. Schroder geeft de voorkeur aan deze aandelen met hogere beta’s ten opzichte van enkele slecht presterende aandelen van grote oliemaatschappijen die andere fondsen wel in hun portefeuille hebben.”

Welke grote oliemaatschappijen heeft Schroder Global Equity dan niet in zijn portefeuille?
Kettlewell: “ExxonMobil, toch de grootste oliemaatschappij in de benchmark en in de wereld. Ook Shell en BP zitten niet in de portfolio en dat heeft het rendement dit jaar zeker goed gedaan.”

Zijn er nog andere factoren die de prestaties van dit fonds positief beïnvloeden?
Kettlewell: “De slagroom op het toetje is voor mij dat dit fonds een halfprocent goedkoper is dan het gemiddelde sectorfonds in onze database.”

Zijn er ook negatieve aspecten die beleggers moeten weten?
Kettlewell: “Omdat Schroder Global Energy sterk is geconcentreerd rond hogere beta namen is ook de volatiliteit in de rendementen van dit fonds groter. Zo verloor het fonds de helft van zijn waarde in crisisjaar 2008. Maar belangrijk om te weten is, dat dit grotere risico samengaat met hogere rendementen waardoor het overall risico gunstig is. Bijvoorbeeld sinds de huidige fondsmanagers aantraden in 2006 heeft dit fonds 95 procent van zijn concurrenten verslagen. Als een belegger in energie wil beleggen dan is dit fonds een aanrader.”

 
Fondsnaam Rendement
2006-08-01 tot 2010-07-31
(EUR)
Std Dev
2006-08-01 tot 2010-07-31 (EUR)
Morningstar kwalitatieve rating Omvang fonds (mln EUR)
Schroder ISF Global Energy 3.64 27.58 Superior 872.075
Investec Global Energy 0.54 24.72 Superior 267.907
BNP Paribas L1 Equity World Energy 0.17 25.54 Inferior 171.913
BNP Paribas L1 Equity Europe Energy -1.45 24.06   103.583
Invesco Energy -1.76 26.23 Standard 221.281
KBC Equity Oil -2.09 20.48   130.866
Blackrock World Energy -2.45 23.59 Superior 2.914.580
Robeco Natural Resources Equities -2.81 23.92 Standard 192.700
Société Générale Eqs Global Energy -4.22 23.44   6.314
ING Energy -4.23 22.75 Standard 70.771
(Bron: Morningstar per 7/9/2010)        

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten