10 Ultieme Amerikaanse dividendaandelen

Morningstar selecteert Amerikaanse large caps met een redelijke prijs en een aantrekkelijk en betrouwbaar dividendbeleid.

Maarten van der Pas 11 augustus, 2010 | 17:27
Facebook Twitter LinkedIn

Hoe stabiel is het dividendbeleid van een onderneming? Neem het uitstel van de dividenduitkering die BP twee maanden geleden bekend maakte. Nou verkeert de oliemaatschappij weliswaar in een extreme situatie, maar het onderstreept nog eens dat dividend nooit helemaal veilig is.
Maar toch kan in de huidige volatiele markt een focus op dividend juist nuttig zijn. Dividendaandelen bieden beleggers de gelegenheid toch te investeren in aandelen of terug ter keren naar aandelen, maar dan wel op een defensieve manier.

Solide
Er zijn talloze manieren om solide dividendbetalers te selecteren. De basis van onderstaande selectie is de portefeuille van Morningstar's Ultimate Stock-Pickers (Ultimate Stock-Pickers is een fictieve portefeuille waarbij analisten van Morningstar hun eigen aanbevelingen vergelijken met de aankopen van grote beleggers om zo aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden te ontdekken). In deze portefeuille zitten enkel Amerikaanse aandelen.
Uit de portefeuille zijn die ondernemingen genomen waarin veel wordt belegd, die een grote moat (Morningstar-jargon voor concurrentievoorsprong) hebben en die een lage tot gemiddelde onzekerheid kennen. Zij bieden interessante mogelijkheden voor beleggers.

Ondernemingen met een brede economische moat opereren in winstgevende sectoren en hebben structurele langetermijnvoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Ze genereren voorspelbare winsten en cash flows en hun rendement op geïnvesteerd kapitaal (return on capital) overtreft de kosten van kapitaal (cost of capital). Een lage onzekerheid-rating betekent dat de analisten van Morningstar denken, dat ze de toekomstige cash flow met een grotere mate van zekerheid kunnen voorspellen dan bij ondernemingen met een hoge rating van onzekerheid.

Er is geen zekerheid dat ondernemingen die vandaag dividend betalen in staat zijn om het dividend te handhaven of te laten groeien op de lange termijn. Daarom is het niet alleen goed te kijken naar het rendement van een aandeel nu, maar ook naar de mogelijkheid en de wil van een onderneming om dat inkomen voor aandeelhouders op lange termijn te genereren.

Met bovenstaande in gedachten komen de analisten van Morningstar tot onderstaand lijstje van 10 ultieme Amerikaanse dividendaandelen.


Wal-Mart
Het aandeel Wal-Mart wordt momenteel iets boven het koopadvies van Morningstar verhandeld. Het is raadzaam dit aandeel op de radar te houden vanwege het sterke businessmodel van Wal-Mart en de dividendvooruitzichten, stelt Joel Bloomer, associate director bij Morningstar. Hij denkt dat Wal-Mart profiteert van een grote concurrentievoorsprong die de toekomstige winstgevendheid beschermt. Hij denkt dat de retailer, met een jaarlijkse omzet van meer dan 400 miljard dollar, het Amerikaanse detailhandelslandschap domineert en internationaal snel groeit. Wal-Mart profiteerde meer dan zijn concurrenten van de verminderde consumentenuitgaven tijdens de recessie én van zijn internationale groeistrategie die nog maar pas is begonnen. Bloomer gelooft dat Wal-Mart's conservatieve kapitaalstructuur en standvastige cash flow genoeg ruimte laat voor het bedrijf om zijn dividend gestaag te laten groeien.


Johnson & Johnson
Morningstar-analist Damien Conover is onder de indruk van Johnson & Johnson en vindt dat de onderneming alleen staat als leider in verschillende categoriën in de gezondheidszorg. De gediversificeerde omzetbasis, de robuuste onderzoekspijplijn en het voortbrengen van een buitengewone cash flow geeft Johson & Johnson een grote voorsprong op zijn concurrenten. Waar veel concurrenten afstevenen op aflopende patenten heeft Johnson & Johnson deze horde succesvol genomen en staat aan de rand van groei met verschillende nieuwe potentiële kassuccessen.
Met een operationele cash flow van rond 16 miljard dollar is de onderneming financieel gezond. Johnson & Johnson verwent zijn aandeelhouders. Het aandelenterugkoopprogramma van 10 miljard dollar uit 2007 is bijna voltooid. En het bedrijf heeft zijn dividend met jaarlijks 10 procent laten toenemen over de afgelopen 4 jaar. Conover denkt dat Johnson & Johnson zijn enorme cash flow gaat gebruiken voor kleine acquisities om zo zijn eigen ontwikkeling te vergroten.


Microsoft
Het dividendrendement van Microsoft is één van de laagste van de ondernemingen in deze top 10 en het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een koers die dicht bij het koopadvies van Morningstar ligt. Toan Tran, associate director bij Morningstar, voorspelt dat cloud computing (waarbij software niet meer op de computer van de gebruiker zelf staat, maar via internet wordt gebruikt) een revolutionaire verandering teweeg zal brengen bij softwareleveranciers en een bedreiging vormt voor Microsft's kernactiviteit Windows en Office. Toch heeft Microsoft volgens Tran de mogelijkheid om met zijn Windows Azure cloud software een nieuwe voorsprong op de concurrentie te bouwen.
Microsoft had aan het einde van het eerste kwartaal 40 miljard dollar in kas en is één van de weinige ondernemingen met een AAA credit rating van Morningstar. Tran denkt dat Microsoft ééntje van een handvol ondernemingen is dat de technische en financiële mogelijkheden heeft om flink te investeren in cloud computing. Zijn excellente financiële positie geeft de onderneming de mogelijkheid om zijn dividendbetalingen te continueren en te laten groeien. Microsoft heeft de laatste jaren gigantische hoeveelheden aandelen teruggekocht en de verwatering van uitstaande aandelen is de afgelopen 5 jaar met 17,5 procent afgenomen.


Procter & Gamble
Omdat zijn aandelen beneden Morningstar's koopadvies worden verhandeld, vindt Morningstar-analist Lauren DeSanto dat beleggers naar deze gigant in consumentengoederen moeten kijken. Zelfs met een strompelende economie en consumenten die de hand op de knip houden lukt het Procter & Gamble om zijn marktaandeel te laten groeien en om maatregelen te nemen om zijn productiviteit te vergroten. Topman Robert McDonald, die halverwege 2009 aan het roer kwam, legt de nadruk op P&G's samenwerking met retailers en klanten. Hij wil de onderneming leiden als een klein, lichtvoetig en flexibel bedrijf. DeSanto vindt, dat P&G het juiste pad bewandelt. Het moet zijn reeds toegenomen investeringen in zijn merken en een verbeterde pijplijn met nieuwe producten verder vergroten. DeSanto vindt ook dat P&G toegewijd is aan het bedienen van zijn aandeelhouders, zoals de jaarlijkse samengestelde dividendgroeiratio van 9,5 procent over de laatste 54 jaar en de solide AA Morningstar credit rating.


Coca-Cola
Morningstar-analist Phil Gorham stelt dat Coke met zijn extensieve distributienetwerk zijn producten direct aan consumenten over de hele wereld kan leveren. En daarmee heeft de onderneming een enorm concurrentievoordeel. Ondanks de uitdagingen die er zijn door een afnemende consumptie van koolzuurhoudende dranken in meer volwassen markten als Noord-Amerika, denkt Gorham dat het wereldwijde bereik van de onderneming langetermijnvoordelen biedt die afnames in lokale markten goedmaakt.
Coke's meest recente strategische beslissing is om zijn Noord-Amerikaanse bottelbedrijf van Coca Cola Enterprises te acquireren in een poging om een groter deel van de winst van deze business te krijgen. Hoewel de timing van de deal en de aard van de uitvoering een wenkbrouw deed fronsen, denkt Gorham dat de overname strategisch zin heeft en dat Coke een redelijke prijs heeft betaald. Hij oordeelt dat het dividend relatief veilig is. Maar dat er wel in gesneden kan worden in het onwaarschijnlijke geval van een liqiditeitscrisis als Coke zijn financiële flexibiliteit moet vergroten.


Pfizer
Net als bij Johnson & Johnson vindt Morningstar-analist Damien Conover dat Pfizer een sterk businessmodel heeft en het aandeel aantrekkelijk is geprijsd. De grote omvang van de onderneming biedt significante voordelen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Dit voordeel, waar veel concurrenten niet aan kunnen tippen, en de ruime portefeuille met door patenten beschermde medicijnen geeft Pfizer een groot concurrentievoordeel. Conover verwacht kostenreducerende maatregelen bij Pfizer om het aflopen van patenten in de nabije toekomst te compenseren. Hij denkt, dat de farmaceut het grootste deel van zijn geplande bezuiningen van 6 miljard dollar in 2012 haalt, wat gelijk staat aan de winst van Pfizer's cholesterolverlager Lipitor op jaarbasis.
Pfizer heeft ook het tweede beste marktaandeel in opkomende markten, wat het mogelijk maakt voor de onderneming om mee te liften op de snelle groei van het medicijngebruik dat in deze landen wordt verwacht. Ofschoon Pfizer zijn dividend halveerde in januari 2009 om zijn acquisitie van Wyeth te funden heeft het nog steeds het hoogste terugkerend dividendrendement van de 10 aandelen in dit overzicht. Conover verwacht dat Pfizer zijn dividend de komende jaren aanzienlijk zal verhogen.


Novartis
Farmaceut Novartis is een andere lieveling van Morningstar-analist Damien Conover. Hij vindt dat deze onderneming een groot concurrentievoordeel heeft gecreëerd met patenten, een krachtig distributienetwerk, schaalvoordeel en een gediversificeerde productie. In tegenstelling tot concurrenten ziet Novartis de komende vijf jaar weinig patenten aflopen. De enige grote uitzondering hierop is het verlies van het patent op hypergevoeligheidsmedicijn Diovan in 2012. Dat neemt dit jaar maar liefst tien procent van de totale omzet van Novartis voor zijn rekening. Desalniettemin wijst Conover erop dat Novartis veel medicijnen in de pijplijn heeft in de laatste fase van ontwikkeling en die groei op de langetermijn waarborgen.
Als een extra bonus, en in tegenstelling tot andere grote farmaceutische namen, biedt Novartis zijn beleggers ook toegang tot de productie van generieke medicijnen (medicijnen waarvan het patent is verlopen en die iedereen mag produceren) via zijn divisie Sandoz (en tegen een veel lagere waardering in vergelijking met andere specifieke generieke producenten). Conover verwacht dat Novartis zijn robuuste cash flow gebruikt om zijn schulden af te betalen, maar ook om zijn dividend te verhogen.


PepsiCo
Pepsi dankt, net als aartsrivaal Coca-Cola, zijn grote voorsprong op concurrenten aan zijn schaalgrootte en zijn distributienetwerk direct naar winkels. Dat geeft de onderneming een concurrentievoordeel met een directe relatie met retailers en invloed op de presentatie van zijn producten in de winkels. Waar PepsiCo op het terrein van cola tweede viool speelt achter Coke, domineert het de categorie snack food met een groep merken die marktleider zijn of op een tweede plaats staan. Daarmee versterkt Pepsi zijn mogelijkheid om bovenmatige winsten te maken.
Net als Coke is Pepsi recent begonnen om zijn bottelarijen over te nemen. Morningstar-analist Phil Gorham denkt dat Pepsi's consolidatie van zijn bottelaars, wat bekend werd gemaakt ver voor Coke's besluit om -ook- zijn Noord-Amerikaanse bottelarijen over te nemen, een ontwrichtend effect zal hebben op de drankindustrie. De flexibiliteit die Pepsi hiermee verwerft in zijn route naar afnemers is een langetermijn concurrentievoordeel. Net als bij Coke is het dividend van Pepsi stabiel, maar is er ook het risico dat het verlaagd wordt in tijden van crisis.


3M
In zijn lange bestaan heeft 3M enkele van 's werelds meest fantastische producten uitgevonden. Morningstar-analist Adam Fleck stelt, dat de innovatieve cultuur, de op resultaat gerichte focus en de productie tegen lage kosten 3M een groot concurrentievoordeel geven. Hij denkt dat 3M's brede diversificatie op verschillende eindmarkten in verschillende werelddelen en zijn snelle ordercyclus zal leiden tot scherpe verbeteringen als de economie weer aantrekt. Ondertussen blijft de onderneming zeer winstgevend met slechts een bescheiden kapitaalintensiteit, waardoor 3M een gemiddeld rendement op geïnvesteerd vermogen boekt van 20 procent over de laatste tien jaar.
Een potentiële reden van zorg voor beleggers is dat 3M de laatste vijf jaar zijn financiële hefboom heeft vergroot met ongeveer 4 miljard dollar aan langetermijn schulden. Maar Fleck vindt dat 3M's netto schuld/kapitaal ratio van 14 procent nog steeds handelbaar is en Morningstar geeft het bedrijf dan ook een AA credit rating.
3M geeft traditioneel prioriteit aan het belonen van zijn aandeelhouders door het inkopen van aandelen en het betalen van een gezond dividend. Fleck voorziet geen problemen met de cash flow die het dividendbeleid op de lange termijn in gevaar zouden kunnen brengen.


Comcast
Comcast is in Amerika niet alleen de grootste kabelmaatschappij, maar ook een grote leverancier van internet- en telefoondiensten. Morningstar-analiast Michael Hodel vindt, dat Comcast als geen ander deze verschillende diensten in één pakket of via één aansluiting kan aanbieden aan consumenten. En dat geeft de onderneming een concurrentievoordeel. Hoewel Hodel niet opgewonden wordt van Comcast's overname van NBC Universal (van General Electric), hij denkt dat de combinatie van creatie en distributie van content op de lange termijn weinig extra toegevoegde waarde biedt voor Comcast, merkt hij op dat de kabelkernactiviteit de onderneming nog steeds domineert en driekwart van de cash flow oplevert.
Hodel oordeelt dat de kapitaalstructuur van Comcast het gezondst is van alle kabelmaatschappijen die Morningstar volgt. De onderneming heeft sinds 2008 vooral cash gebruikt om zijn schulden af te betalen en had daardoor een gezonde uitgangspositie voor de NBC Universal-deal. Als deze overname is afgerond heeft Comcast zich meer in de schulden gestoken, maar Hodel verwacht dat de financiële positie van de kabelaar sterk blijft.


Meer interesse in Amerikaanse waarde-aandelen? Binnenkort zet Morningstar de best presterende beleggingsfondsen op een rij die investeren in Amerikaanse large cap aandelen met een aantrekkelijk dividend.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten