Nederlanders worden geacht steeds meer zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële toekomst. De overheid trekt zich terug en je moet zelf zorgen voor voldoende inkomsten na pensionering, om eerder te kunnen stoppen met werken, kinderen te laten studeren, ziektekosten te kunnen betalen of om die wereldreis te kunnen maken.
Beleggen komt dan al snel om de hoek kijken als middel om één of meerdere van bovenstaande doelen te realiseren. Niet alleen omdat de spaarrente momenteel historisch laag is waardoor een spaarrekening weinig oplevert, maar vooral omdat beleggen op lange termijn meer rendement geeft dan sparen.
Maar beleggen gaat gepaard met meer risico dan sparen. Toch is de angst om te gaan beleggen en voor het maken van verlies onterecht. Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn en zelfs een simpele aanpak kan al leiden tot succes. Wie onderstaande vijf veelgemaakte beginnersfouten voorkomt is al een heel eind op weg.
Vergissing 1: Te veilig beleggen
Wie jong met beleggen begint heeft een groot voordeel boven oudere beleggers, Hij of zij heeft meer tijd, ofwel heeft een langere beleggingshorizon. Meer tijd betekent dat je een groter risico in je beleggingsportefeuille kunt aangaan, omdat er voldoende tijd is om eventuele verliezen te boven te komen. Tegenover dat hogere risico staat een hoger verwacht rendement. Wie te conservatief belegt, heeft de kans dat de rendementen net of niet eens genoeg zijn om de inflatie bij te benen.
Vergissing 2: Geen rekening houden met risico
De keerzijde van de eerste vergissing is, dat sommige beleggers verblind door winst helemaal niet meer rekening houden met risico. Als een beleggingsadviseur een winst van 8 procent per jaar voorspiegelt, ben je misschien nog wel kritisch. Maar als er gouden bergen worden beloofd van 10 tot 15 procent rendement met een beetje risico, dan zijn beleggers soms - vreemd genoeg - minder kieskeurig.
Diversificatie is belangrijk om het risico te beperken. Spreid je beleggingen over aandelen en obligaties, beleggingsstijlen, werelddelen en ont-wikkelde en opkomende markten.
Vergissing 3: Teveel betalen
De eenvoudigste manier om je rendement te schaden is het betalen van te hoge kosten. Wie gaat beleggen, zal merken dat er links en rechts allerlei manieren zijn uitgevonden om beleggers geld uit de zak te kloppen, zoals transactiekosten en beheervergoeding. Bij het beleggen in individuele aandelen is het risico groot dat je veel transactiekosten betaalt omdat je te vaak aan- en verkoopt. Transactiekosten bij aandelen, maar ook bij ETFs, kunnen hoog zijn als je met kleinere bedragen belegt.
Ook beleggingsfondsen hebben kosten. Naast aan- en verkoopkosten zijn vooral de beheer- en prestatie-vergoeding van belang. Naast een hoge beheervergoeding (management fee) en hoge administratieve kosten kunnen ongunstige prestatievergoedingen (performance fee) zorgen voor - te - hoge kosten. Hoge kosten bij een beleggingsfonds betekent, dat een fondsmanager de lat hoog moet leggen om deze kosten goed te kunnen maken. Met andere woorden: om een belegger na aftrek van de kosten toch nog een acceptabele winst te presenteren. En dat zal moeilijk zijn.
Betaal niet voor een beleggingsfonds dat het verschil niet kan maken. Dat hoge kosten in rekening brengt maar ondermaats presteert met vergelijkbare fondsen. Waarom als belegger een hoge vergoeding betalen voor een actief beheerd beleggingsfonds dat niet in staat is om een index te verslaan, terwijl je dezelfde index tegen veel lagere kosten ook kunt ‘kopen’ met een indexfonds of ETF?
Vergissing 4: Beleggen met krantenkoppen
Het is gemakkelijk om volledig inde ban te raken van financieel-economisch nieuws, de waan van de dag op de financiële markten en beleggingsfondsen en innovatieve beleggingsvormen die inspelen op de laatste trend. De geschiedenis van beleggen is echter een opeenvolging van speculatieve golven in hele specifieke onderdelen van de markt. Juist om te profiteren van de laatste ontwikkelingen moet je een verstandige fondsmanager vinden die kritisch belegt in trends, dat gespreid doet en ook weer op tijd de posities afbouwt.
Vergissing 5: Verkeerde timing
Een verkeerde timing is geen beginnersfout. Ook gevorderde beleggers gaan hier de mist in. Uit Amerikaanse gegevens van Morningstar blijkt, dat de gemiddelde belegger door op verkeerde momenten te kopen - als de koers hoog is - en verkopen - als de koers laag is - een veel lager rendement behaalt dan mogelijk was geweest bij een buy & hold strategie.
Een goede timing is heel moeilijk, omdat het vaak tegen het gevoel van een belegger indruist. Achteraf blijkt dat het ideale aan- of verkoopmoment zich juist voordoet als beleggers in opperste staat van vertwijfeling verkeren. De oplossing voor een slechte timing is om een meerjarenplan en je aan daaraan te houden.
Cursus portefeuillebeheer
Uiteraard kunnen beleggers nog veel meer fouten maken dan de vijf die hier worden genoemd. Morningstar wil niemand ontmoedigen om te gaan beleggen. Integendeel, het is nu de tijd om een portefeuille te gaan bouwen. Wie gewapend met de juiste kennis en gereedschappen aan de slag gaat, kan een heel eind komen en wij willen je daarbij graag helpen.
Kijk dan ook bij onze cursus portefeuillebeheer over hoe je verstandig een beleggingsportefeuille opzet. Er wordt uitgelegd hoe je je portefeuille kunt beheren (met hulp van Morningstar) en je kunt artikelen met tips lezen.