Aandelen 5.4 - Herbalanceren van uw beleggingsportefeuille

Pieter Bailleul 01 oktober, 2010 | 15:37
Facebook Twitter LinkedIn


< 5. Uw beleggingsportefeuille Aandelenrapporten >

Beleggers hebben de neiging vast te houden aan beleggingen die het goed gedaan hebben. Toch is het, hoe onnatuurlijk het ook lijkt, noodzakelijk om regelmatig na te gaan of uw portefeuille nog voldoet aan uw initiële vermogensspreiding.

Wat is herbalanceren?
Uw portefeuille herbalanceren doet u om uw initiële asset allocatie te herstellen.

Uw portefeuille verandert vanzelf. Dat komt omdat bepaalde beleggingen het beter doen, terwijl andere het er minder goed vanaf brengen. Om u tegen dit risico in te dekken diversifieerde u uw portefeuille. De beleggingen die het goed deden, zullen een groter gedeelte van de totale waarde van uw portefeuille zijn gaan innemen. Zij die het minder deden, houden minder waarde van uw portefeuille vast. Daar hoeft u helemaal niets voor te doen.

Waar u wel iets voor moet doen is ervoor zorgen dat uw portefeuille terug in balans gebracht wordt. Als uw beleggingsdoelstellingen niet veranderd zijn, dan zou uw asset allocatie ook niet veranderd moeten zijn. Maar omwille van marktbewegingen is dit wel gebeurd. U moet dit dus opnieuw herstellen.

Waarom herbalanceren?
Alles heeft te maken met het onder controle houden van het risico van uw beleggingen. U wilt er namelijk voor zorgen dat uw portefeuille niet afhankelijk wordt van het succes van één belegging, stijl of type.

Het belangrijkste gevaar bestaat eruit, dat de verliezers van vandaag de winnaars van morgen zijn. En omgekeerd. Dat betekent dat wanneer u niet herbalanceert, u niet kunt profiteren van een herstel van deze verliezers. Ze maken immers een te klein deel uit van uw portefeuille. De oorspronkelijke winnaars blijken echter niet meer succesvol en krijgen zware klappen. Heeft u niet herbalanceerd, dan zal een te groot gedeelte van uw portefeuille delen in die zware klappen.

Antwoord op de vraag “waarom herbalanceren”: u weet niet welke regio, sector, stijl of type beleggingen het morgen goed gaan doen. De winnaars van vandaag kunnen de verliezers van morgen zijn en omgekeerd. Herbalanceren helpt u ten volle te profiteren van de verschillende voordelen van diversificatie.

Hoe herbalanceren?
In de eerste plaats moet u al uw beleggingen bekijken. Zowel uw pensioenfondsen als uw particuliere portefeuille. Herbalanceren doet u het beste tegelijkertijd voor alle fondsen die u aanhoudt over uw verschillende rekeningen.

Stap 1: Wat is uw initiële asset allocatie?
Herinner de eerste stap waarin u uw doelen bepaalde en de tweede stap waarin u de daaraan gekoppelde asset allocatie hing.

Stap 2: Vergelijk uw initiële asset allocatie met uw huidige
Komen deze twee overeen dan hoeft u verder niets te doen. Verschillen dienen echter aangepakt te worden.

Stap 3: Kijk welke beleggingen aangepast dienen te worden
Kijk ten eerste naar de verhouding cash en obligaties ten opzichte van aandelen. Over het algemeen zullen aandelen een groter gedeelte van uw portefeuille zijn gaan uitmaken dan voorheen, aangezien ze – over het algemeen – hogere rendementen hebben dan obligaties of cash.

Kijk zowel naar de stijlbox voor vastrentende beleggingen als voor aandelenbeleggingen. Bent u verschoven over de tijd?

Kijk ook naar uw sectorblootstelling. Is deze veranderd? Hoewel u meestal niet de bedoeling heeft om zich op een bepaalde sector te richten, moet u zich ervan verzekeren dat u niet overdreven overwogen bent in één bepaalde sector.

Kijk ten slotte één voor één naar de individuele beleggingen. De beter presterende beleggingen nemen waarschijnlijk een grotere portie in dan u oorspronkelijk bedoelde.

Stap 4: Pas uw portefeuille aan
Verminder de beleggingen die het goed hebben gedaan over de afgelopen periode en steek de euro’s die u hieruit bespaart in de beleggingen die het minder goed gedaan hebben.

Enkele richtlijnen bij het herbalanceren
1. Herbalanceer elk jaar
U moet natuurlijk tussentijds naar uw portefeuille kijken, maar probeer niet al te vaak te balanceren. Op die manier spaart u heel wat tijd en bij beleggingen die belast worden, heel wat geld.

2. Als u slechts één ding herbalanceert, herbalanceer dan de verhouding aandelen/obligaties
De hoeveelheid cash en obligaties is essentieel om uw risico op peil te houden. Wilt u niet teveel veranderingen aanbrengen aan uw portefeuille, zorg er dan jaarlijks voor dat u uw cash- & obligatiegedeelte herstelt naar de initiële verdeling.

3. Wees belastingbewust
Hoe kunt u vermijden dat uw dividendbelastingen te hoog oplopen en dat uw uiteindelijke rendement hierdoor sterk beschadigd geraakt?

- Herbalanceer minder frequent. Kies ervoor om dit elke 18 maanden te doen in plaats van elke 12 maanden

- Gebruik nieuw geld – van bijvoorbeeld een bonus – om uw balans te herstellen. Op die manier hoeft u geen winnaars te verkopen en kunt u hierop ook niet belast worden.

- Herbalanceer eerst in de portefeuille die niet onderhevig is aan belastingen en pas daarna deze die wel onderhevig is aan belastingen.


< Woordenlijst   Beleggingsgids >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten