Het aanbod aan duurzame beleggingsfondsen is de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Fondshuizen hebben daarmee in ruime mate voorzien aan de toenemende vraag onder beleggers om duurzaamheid in hun beleggingen te integreren. Hoewel er voor beleggers voldoende te kiezen is, maakt dat de keuze voor hen niet eenvoudiger.
Eén van de struikelblokken bij het selecteren van een beleggingsfonds dat vanuit duurzaamheidsperspectief voldoet, maar ook vanuit fundamenteel oogpunt voldoende kwaliteit bezit, is het beperkte track record dat veel duurzame strategieën kunnen overleggen. Immers, de fondsen zijn vaak pas in recente jaren geïntroduceerd. Dat maakt het aanzienlijk lastiger om de beheerder en de benadering te analyseren en convictie op te bouwen. Zo is bijvoorbeeld de mate van consistentie van beide moeilijk in te schatten.
Uiteraard, er zijn strategieën die wel al langer bestaan en over een lange termijn track record beschikken. Echter, net als bij het merendeel van de conventionele strategieën het geval is, overleeft een groot deel van het duurzame beleggingsuniversum een fundamentele screening niet door een gebrek aan kwaliteit. Althans, dat is de ondervinding van fondsanalisten van Morningstar die fondsen vanuit fundamenteel perspectief analyseren.
Duurzame beleggers hoeven zich echter niet per definitie te beperken tot duurzame strategieën, oftewel fondsen waarbij ESG criteria expliet worden meegewogen in het beleggingsproces. Er zijn ook strategieën die een proces hanteren die als uitkomst een portefeuille hebben die goed scoort in duurzaamheidstermen. Aangezien het duurzaamheidsprofiel geen specifiek doel is, maar meer een bijgevolg van het gehanteerde proces, is de consistentie van de hoge duurzaamheid wellicht een vraagteken. Echter, zolang het proces zelf in hoge mate consistent wordt toegepast, mag een belegger verwachten dat dit ook het geval is voor het duurzaamheidskarakter.
Door de duurzaamheid op deze indirecte wijze te benaderen neemt het aantal fondsen dat zowel voldoet aan duurzaamheidseisen als aan fundamentele kwaliteitsaspecten aanzienlijk toe. Als voorbeeld noemen we een drietal fondsen die een bovengemiddelde Morningstar Sustainability Rating (4 of 5 globes) en een Morningstar Analyst Rating van Silver of Gold hebben.
BNY Mellon Long-Term Global Equity
Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver en een Morningstar Sustainability Rating van 4 globes). Het wordt beheerd door Walter Scott & Partners, een onafhankelijk opererend onderdeel van BNY Mellon. Het team, dat bestaat uit meer dan 40 leden, verantwoordelijk voor het beheer is zeer stabiel en ervaren. Hoewel er sprake is van een teambenadering, hebben Roy Leckie en Charlie Macquaker de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid. Het gehanteerde proces is gedisciplineerd en rigoreus. Het team zoekt naar kwaliteitsbedrijven op basis van criteria zoals concurrentiepositie, dynamiek in de industrie, winstgevendheid, kracht van de balans en kwaliteit van het management. In de geconcentreerde portefeuille met iets meer dan 50 posities vinden we onder andere KONE, Microsoft en SAP in de top 10 die goed scoren op duurzaamheid.
Fundsmith Equity Fund
Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold en een Morningstar Sustainability Rating van 4 globes). Terry Smith, mede-oprichter van Fundsmith, staat aan het roer van dit fonds. Zijn industrie-ervaring gaat terug tot 1974. Hij is een origineel denker en niet bang om tegen de stroom in te gaan. Zijn directe ondersteuning bestaat uit twee ervaren analisten, terwijl twee andere analisten ondersteuning bieden op het gebied van wereldwijde mid-caps en vier analisten actief zijn in opkomende landen. Het consistente en goed gestructureerde proces richt zich op kwaliteitsbedrijven. De portefeuille is zeer geconcentreerd met minder dan 30 posities. In de top 10 zijn het onder andere Amadeus IT Group, Microsoft en Novo Nordisk die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.
MFS Global Concentrated Equity
Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold en een Morningstar Sustainability Rating van 5 globes). Roger Morley en Ryan McAllister zijn de twee beheerders van deze strategie, maar worden ondersteund door het uitgebreide analistenteam van MFS dat meer dan 50 leden telt. De benadering is georiënteerd op groeibedrijven. Het fundamentele bottom-up proces richt zich op het identificeren van bedrijven met een concurrentievoordeel. De portefeuille is geconcentreerd en telt typisch 20-30 namen. Danone en Nestle behoren binnen de top 10 tot de meest duurzame ondernemingen.