Instroom in Europese ESG-fondsen in 2018 hoger dan brede markt

De instroom in duurzame beleggingsfondsen kwam over 2018 lager uit dan in 2017. Maar de duurzame fondsen deden het nog altijd een stuk beter dan de brede markt. Niet alleen met instroom van vermogen, maar ook als het gaat om rendementen.

Robert van den Oever 06 februari, 2019 | 9:31
Facebook Twitter LinkedIn

Na vier jaar van gestage toename, is de groei van de instroom van vermogen in Europese beleggingsfondsen met een expliciet duurzaam karakter gestokt. De instroom over 2018 is teruggevallen met 39% tot netto 38 miljard euro. Dat is beduidend minder dan de 62,4 miljard euro over 2017.

Wel deden de duurzame fondsen het daarmee beter dan de brede markt, want daar zakte de instroom terug met maar liefst 80%, calculeert Morningstar's Hortense Bioy, director passive strategies en sustainability research.

Kijken we naar de verdeling tussen actief en passief binnen de instroom, dan zien we dat het aandeel passief relatief steeds groter wordt. Passieve duurzame fondsen haalden eenderde van de totale duurzame instroom binnen: 12,5 miljard euro tegen 11,6 miljard euro in 2017.

2018 ESG Funds in review Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerd vermogen daalt
Ondanks de instroom is het beheerd vermogen van Europese duurzame beleggingsfondsen in 2018 licht gedaald met 0,4% naar 726 miljard euro.

Ook dat is beter dan de brede Europese fondsenmarkt, want die zag het vermogen met 3,9% teruglopen in een tumultueus jaar met hoge volatiliteit en dalingen van aandelen- en obligatiekoersen over een breed front.

Passieve duurzame fondsen sprongen eruit met een groei van het beheerd vermogen met 4% tot 90,7 miljard euro. Daarmee nemen indexfondsen en ETF's met een duurzaam mandaat nu 12,5% van de Europese duurzame fondsenmarkt voor hun rekening, tegen 6,8% vijf jaar geleden. 

2018 ESG Funds in review Exhibit 2

(klik op grafiek voor vergroting)

Per aanbieder
Bij de fondsaanbieders wist BNP Paribas de hoogste instroom te behalen, Morgan Stanley scoort plek twee, op de hielen gezeten door Northern Trust. Wat beheerd vermogen betreft is Robeco de grootste met bijna 60 miljard onder zijn hoede.

Bekijk in onderstaand overzicht de rangschikking van de fondshuizen naar instroom over 2018 en het beheerd vermogen per ultimo 2018:

2018 ESG Funds in review Exhibit 3

(klik op grafiek voor vergroting)

Veel nieuwe fondsen
Het universum van beschikbare duurzame fondsen groeit gestaag, want in 2018 kwamen er 296 nieuwe open-end fondsen en ETF's op de markt, tegen 260 in 2017 en 166 in 2016. Daarvan zijn 48 passief en daar weer van zijn er 36 een ETF.

Verdeeld naar assetcategorie zijn 150 van 296 nieuwe fondsen aandelenfondsen, 52 zijn obligatiefondsen, 86 zijn allocatiefondsen en 8 zijn fondsen in alternatives.

2018 ESG Funds in review Exhibit 4

(klik op grafiek voor vergroting)

Meer details over alle nieuwe duurzame ETF's die in 2018 op de markt zijn gekomen, leest u in dit artikel:

 

Dalende kosten
Een belangrijke ontwikkeling is het feit dat de kosten gemiddeld genomen aan het dalen zijn. Dat komt met name door de introductie van nieuwe, zeer concurrerend geprijsde duurzame ETF's. iShares en L&G kwamen met ESG-gescreende ETF's die lagere kosten kennen dan hun bestaande conventionele concurrenten: tussen 0,05% en 0,20% afhankelijk van het land waar deze wordt aangeboden. Deze ETF's sluiten bedrijven uit die zich bezighouden met controversiële activiteiten zoals tabak, wapens en steenkool.

Meer over de ontwikkelingen bij duurzame ETF's in 2018 leest u in dit artikel:

 

Rendementen bovengemiddeld
De duurzame fondsen hebben het goed gedaan in 2018 als het gaat om hun rendementen. Ze verslaan hun conventionele concurrenten, want 62% van hen heeft een rendement behaald dat uitkomt in de bovenste helft van de betreffende Morningstar Categorie en 32% kwam uit in het bovenste kwartiel. Slechts 17% eindigde in het onderste kwartiel.

2018 ESG Funds in review Exhibit 5

(klik op grafiek voor vergroting)

De strategieën van de duurzame fondsen van tegenwoordig omspannen een range van stijlen en marktkapitalisaties en daarom zijn de collectieve rendementen niet gedreven door specifieke sectorwegingen.

Wel leidt de nadruk op ESG-factoren de fondsen naar bedrijven die milieu- en sociaal beleid bewust invullen en die veel aandacht besteden aan goed ondernemingsbestuur. Doorgaans zijn dat bedrijven met een lagere volatiliteit en een hogere kwaliteit die beter standhouden tijdens marktdalingen.

Naast dit artikel over de fondsstromen op de Europese markt hebben we een apart artikel gewijd aan de in- en uitstroom van duurzame beleggingsfondsen op de Amerikaanse markt en dat leest u hier:

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

Dit zijn alle nieuwe duurzame ETF's van 2018

Zo sterk groeide de markt voor duurzame ETF's in 2018 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten