Zoveel invloed heeft duurzaamheid op fondsstromen

Duurzaamheid heeft duidelijke invloed op de beleggingsbeslissingen van fondsbeheerders. Dat blijkt uit een analyse van Morningstar die een verband legt tussen fondsstromen en de Morningstar Sustainability Rating. Fondsbeheerders halen geld weg uit fondsen die slecht scoren op duurzaamheid.

Robert van den Oever 10 september, 2018 | 11:46
Facebook Twitter LinkedIn

Het belang van duurzaamheid bij beleggen neemt alsmaar toe en het besef onder beleggers ook. Maar liefst 75% van alle beleggers geeft aan dat zij duurzaamheid een rol willen geven in hun beleggingsbeslissingen. Een andere belangrijke indicator zijn de stappen die grote professionals zoals APG en BlackRock zetten: zij integreren Environmental, Social en Governance (ESG) in hun beleggingsbeleid. Voor hen is ESG de standaard geworden.

Het blijft niet alleen bij goede voornemens, want een analyse van Morningstar toont aan dat de keuze voor duuraamheid verschuivingen in de fondsstromen teweeg brengt. Als we de fondsstromen afzetten tegen de scores op de Morningstar Sustainability Rating, met de schaal van 1 tot en met 5 globes, dan blijkt dat de fondsen met de laagste score, dus 1 globe, het minst in trek zijn. Onderstaande grafiek brengt dat in beeld:

How Does Sustainability Impact Investor Decisions Exh 2

(klik op grafiek voor vergroting)

Fondsen met 1 globe kennen 3,7% lagere groei dan het gemiddelde. Aan de andere kant van het spectrum, bij de fondsen met 4 of 5 globes, is sprake van bovengemiddelde groei van 1,5% en 1,4%. De conclucie die we kunnen trekken uit deze gegevens is dat fondsbeheerders fondsen met 1 globe vermijden.

Invloed Controversy Score
Kijken we gedetaillerder in de data, dat blijkt het ontwijken met name te zijn gebaseerd op de Controversy Score, een van de onderliggende elementen waaruit de Sustainability Rating is opgebouwd. De Controversy Score geeft aan in welke mate een bedrijf verwikkeld is in controversiële kwesties. Bijvoorbeeld Volkswagen met het sjoemelschandaal.

In de calculatie van de Sustainability Rating volgt de Controversy Score na de individuele E, S en G-scores en de optelsom van die drie: de Controversy Score wordt van de ESG-score afgetrokken. Het kan dus gebeuren dat een bedrijf, ondanks een gunstige ESG-score toch slecht uit de bus komt als er een hoge Controversy Score van af gaat.

Beleggers blijken gevoelig voor die Controversy Score, zo laat de analyse van Morningstar zien. Onderstaande grafiek laat zien hoe de fondsstromen zich ontwikkelen als de Controversy Score hoger of lager is. Bij een hoge Controversy Score is er sprake van uitstroom en bij een lage Controversy Score gaat er juist meer geld in.

How Does Sustainability Impact Investor Decisions Exh 3

(klik op grafiek voor vergroting)

Aan de grafiek valt op dat de lijn niet recht is, maar gebogen. Dat geeft aan dat er aan beide extremen veel invloed is, maar dat een neutrale Controversy Score nauwelijks invloed heeft op de fondsstromen.

Uitsluiten
Het vermijden of uitsluiten van bepaalde beleggingen is mogelijk dankzij de duurzaamheidsbeoordelingen van Morningstar. Met de Product Involvement tool kan dat zelfs op een heel specifieke manier. Product Involvement geeft inzicht in welke mate een portefeuille een aantal niet-duurzame activiteiten bevat, zoals alcohol, wapens of steenkool.

Ook dit wordt al in de praktijk gebracht door de grote prefessionele partijen. BlackRock kondigde na de schietpartij in Parkland, Florida in de Verenigde Staten van afgelopen maart aan dat het uit beleggingen wilde stappen die iets van doen hadden met handvuurwapens.

Beleggers riepen Vanguard op om iets soortgelijks te doen. Vanguard wilde echter geen beperkingen opleggen aan het belegbaar universum, mar noemenswaardig is wel dat de groep beleggers die de oproep deed, aanmerkelijk groter was dan bij een eerdere vergelijkbare situatie in 2009.

 

Lees meer over de Morningstar Carbon Risk Score:

Carbon Risk Score nu makkelijk toegankelijk voor retailbeleggers

- De Morningstar Carbon Risk Score geeft inzicht in CO2-effect van beleggingsfondsen

Morningstar Carbon Risk Score: zo zit de methodologie in elkaar

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

Duurzaam beleggen: hét moment is nu gekomen

Drie wereldwijde aandelen fondsen voor de duurzame belegger

Top-5 Nederlandse fondshuizen met hoogste Morningstar Sustainbility Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten