De Europe Core Pick List voor januari laat veel minder wisselingen zien dan die van een maand geleden. Er verdwenen 4 bedrijven van de lijst en daar kwamen er 4 nieuwe voor terug.
De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.
De FTSE 100 is in december gedaald met 4,93%, en dat betekent een versnelling van de daling in november. Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 109% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder 108% was.
Wat de verhouding koers/Fair Value betreft is er voor januari weinig veranderd. Die verhouding is voor de gehele lijst 96 basispunten toegenomen.
Net als in de afgelopen maanden is opnieuw de sector gezondheidszorg degene met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Value, gevolgd door de sectoren industrie en communicatiediensten.
Eveneens net als in voorgaande maanden zijn de technologie- en de energiesector ieder maar met één naam op de lijst vertegenwoordigd.
Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.
De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.
Afvallers
De afvallers voor deze maand zijn HeidelbergCement (grondstoffen), BT Group en Liberty Global (communicatie), Publicis Groupe (cyclische consumentengoederen) en Shire (gezondheidszorg).
Het aandeel Liberty Global is de afgelopen maand met 7% gestegen op het nieuws dat het zijn activiteiten in Oostenrijk verkoopt aan Dutsche Telekom en dat past binnen de theorie van Morningstar-analist Allan Nichols over convergence, ofwel het aanbieden van zoveel mogelijk diensten aan één klant: vaste en mobiele telefonie en kabeltelevisie door één aanbieder.
Ook de aandelen BT Group en Shire stegen. Voor Shire verlaagde Morningstar-analist Karen Andersen intussen de Fair Value wegens problemen bij de fase 3 klinische testen van een nieuw middel tegen het Hunter syndroom.
Nieuwkomers
De nieuwkomers op de lijst zijn Orange (communicatie), Hennes & Mauritz (cyclische consumentengoederen), Elekta (gezondheidszorg) en SSC (nutsbedrijven).
Van dat rijtje zijn Hennes & Mauritz en Elekta de goedkoopste aandelen als het gaat om de korting die de actuele koers biedt ten opzichte van de Fair Value. Voor beide bedraagt die korting meer dan 15%.
Elekta ontwikkelt, maakt en distribueert behandelingssystemen voor neurochirurgie en radiotherapie. De platforms en software van de bedrijven worden in ruim 6.000 ziekenhuizen wereldwijd gebruikt. Morningstar-analist Alex Morozov kent het aandeel een Wide Moat rating toe. Volgens hem zal de groeiende vraag naar radiotherapie zorgen voor een gunstig omzet momentum in de komende jaren. Volgens Morozov is er nog veel marktaandeel te winnen voor radiotherapie. De toepassing werd enigszins geremd door de bijwerkingen en de hoge aanvangskosten voor behandeling. De meest recente ontwikkelingen maken een preciezere en effectievere behandelwijze mogelijk, waardoor meer patiënten in aanmerking komen. Morozov hanteert een Fair Value van 93 Zweedse kroon voor het aandeel en dat betekent dat de huidige koers een korting van 27% inhoudt.
Hennes & Mauritz krijgt van Morningstar-analist Bridget Weishaar een Narrow Moat rating. Het aandeel is ondergewaardeerd, zelfs na de recente Fair Value verlaging door de analist naar 203 Zweedse kroon per aandeel, hetgeen bij de huidige koers een korting van 17% impliceert. H&M is een wereldwijd verkoper van betaalbare mode met 4.500 winkels waarvan de meeste in Europa te vinden zijn. Analist Weishaar rekent op 7% omzetgroei gemiddeld per jaar met daarbovenop nog 10% extra omzet uit de opening van nieuwe winkels. De operationele marge zal met 5% gemiddeld iets minder hard groeien vanwege investeringen in ICT, nieuwe merken, e-commerce en duurzaamheid.
Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor januari:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer over aandelen:
- Beveiligingsbranche klaar voor groeispurt dankzij technologie
- Deze belangrijke stappen zette Amazon in 2017
- Zo kan Royal Dutch Shell omgaan met een aanhoudend lage olieprijs