Morningstar Sustainability Indexes bewijzen dat duurzaam beleggen geen rendement kost

Het is een hardnekkig misverstand rondom duurzaam beleggen; het idee dat duurzaam beleggen rendement kost. Dat is niet zo, blijkt uit een studie van de Morningstar Sustainability Indexes. Met name in Europa scoren de Sustainability Indexes beter dan conventionele indices.

Robert van den Oever 25 oktober, 2017 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Sustainability Indexes zijn een relatief nieuw fenomeen dat de belegger in staat stelt een index te volgen op een duurzame grondslag. De Morningstar Sustainability Index Family omvat 20 aandelenindices, verdeeld naar regio's. Deze 20 indices bevatten best-in-class bedrijven volgens de duurzaamheidsbeoordeling van Sustainalytics, terwijl de belegger tegelijk blootstelling aan de bredere markt heeft.

Morningstar's Dan Lefkovitz neemt de Morningstar Sustainability Indexes als uitgangspunt om te onderzoeken of duurzaam beleggen rendement kost of juist extra rendement oplevert. Het is een hardnekkig misverstand dat duurzaam beleggen rendement zou kosten. Eerder al toonde Morningstar's Jon Hale aan dat duurzaam beleggen zeker geen rendement hoeft te kosten. Lees dat artikel hier:

 

Ook Lefkovitz buigt zich over die vraag door de 20 duurzame indices van Morningstar te vergelijken met hun conventionele soortgenoten. Lefkovitz meet de rendementen van december 2009 tot en met het derde kwartaal van 2017. Voor opkomende markten hanteert hij een ander startpunt, namelijk december 2011. Daaruit blijkt dat 16 van de 20 duurzame indices het beter dan doen de conventionele indices. Onderstaande tabel laat zien welke dat zijn:

Performance ESG Indizes

(klik op tabel voor vergroting)

Duurzaam scoort in Europa
In het bijzonder Europa springt er uit. Dat is te danken aan bedrijven in de financiële sector, met name Allianz dat overwogen is in de Europe Sustainability Index. Evenzo hielp onderweging in het zwak presterende Santander. In de sector communicatie droeg overweging in Vodafone bij. Een duidelijk effect was er verder van de energiesector. De Europese duurzame index is onderwogen in energie en daardoor presteerde die relatief beter dan zijn conventionele evenknie.

Onderstaande grafiek verbeeldt het verschil tussen de Europe Sustainability Index (de groene lijn) en de Europe Large-Mid Cap Index (de blauwe lijn). 

Sustainability Indexes sacrifice return exhibit 3

(klik op grafiek voor vergroting)

In de Verenigde Staten is het beeld omgekeerd. Daar bleef de US Sustainability Index over de onderzochte tijdsperiode achter bij de US Large-Mid Cap Index, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Dat komt omdat een aantal sterk presterende aandelen ontbreken in de duurzame index: Apple, Amazon, Facebook, Berkshire Hathaway en Philip Morris. 

Sustainability Indexes sacrifice return exhibit 5

(klik op grafiek voor vergroting)

Methodologie
De Sustainability Indexes selecteren de bedrijven die het hoogst scoren op het gebied van ESG en wegen naar marktkapitalisatie. Daarnaast sluiten ze bedrijven uit die verwikkeld zijn in controverses, dat wil zeggen, kwesties die financiële en/of reputatieschade (kunnen) veroorzaken. Ook sluiten ze bedrijven uit die actief zijn in tabak en controversiële wapens, zoals landmijnen.

De wegingen van regio's en sectoren bewegen zich binnen een bandbreedte van 2 procentpunten ten opzichte van hun niet-ESG benchmarks. Dus als bijvoorbeeld de technologiesector 11,2% uitmaakt van de niet-ESG index, dan moet de weging van die sector in de Sustainability Index tussen 9,2% en 13,2% blijven. Dit is bedoeld om de risico/rendement afwijking ten opzichte van de markt als geheel te beperken.

Omdat Sustainalytics niet uitgebreid onderzoek doet naar small caps, is de Sustainability Index Family grotendeels gericht op mid en large caps.

De duurzame indices selecteren, anders dan de de conventionele indices, meer bedrijven die minder volatiel zijn, die meer concurrentievoordeel hebben en die gezondere balansen hebben.

Door de manier waarop de indices zijn ontwikkeld, volgen ze dus hun conventionele soortgenoten tamelijk nauwkeurig. De verschillen in rendement zijn niet heel groot. Bovendien zijn sectorwegingen gebonden aan maxima, dus het verschil wordt gemaakt door aandelenselectie, ofwel stock picking, en niet door sectorallocatie.

Meer weten over duurzaam beleggen?

Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Bekijk dan deze verzamelpagina waarin u alle artikelen en video's over de Morningstar Sustainability Rating bij elkaar vindt:

 

Lees meer over duurzaamheid:

Alle nieuwe duurzame fondsen van eerste halfjaar 2017 op een rij

7 manieren om duurzaam te beleggen

Deze fondsen scoren op Morningstar Analyst én op Sustainability Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten