Morningstar Rating Analyse: Nederland scoort hoogste Morningstar Rating

De Morningstar Rating Analyse meet ieder kwartaal de kwaliteit van beleggingsfondsen aan de hand van de verdeling van de Morningstar Rating, ofwel de sterren. Nederland scoort het hoogst bij de landen. Dat is grotendeels te danken aan de lage kosten vanwege het enkele jaren geleden ingevoerde provisieverbod.

Robert van den Oever 13 september, 2017 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds is een studie naar de kwaliteit van Europese beleggingsfondsen en fondshuizen die Morningstar ieder kwartaal uitvoert. De studie geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en ETF’s.

Eerder in deze serie lieten we zien hoe de grote fondshuizen scoren met de gemiddelde Morningstar Rating van hun open-end fondsenaanbod, zowel equal-weighted gerangschikt als asset-weighted. Daarbij gaven we per fondshuis de Morningstar Rating, ofwel de sterren. Ook namen we de ETF-aanbieders de maat.

Tot slot krijgt u de Morningstar Ratings gerangschikt per land. Ofwel, welk land heeft gemiddeld het hoogste aantal sterren. Ook krijgt u weer naast de totaalscore tevens de score voor de gedeeltes aandelen, obligaties en allocatie, en wederom het percentage van het beheerd vermogen dat zit in open-end fondsen die 4 of 5 sterren hebben:

Best domiciles q2

(klik op tabel voor vergroting)

Nederland gaat aan kop met een gemiddeld Morningstar Rating van 3,47. In de top-5 scoren ook de Scandinavische landen hoog: we vinden er Finland en Denemarken op de plekken twee en drie en Zweden completeert de top 5 op de vijfde plek. Zwitserland is goed voor de vierde plaats. De onderlinge verschillen in het gemiddeld aantal sterren zijn klein, zo komt uit de tabel naar voren.

Ook volgens de asset-weighted methode komt Nederland als beste uit de bus met een gemiddeld aantal sterren van 3,84. Hier zijn de verschillen groter. Ierland is tweede met 3,76 en ook scoren de Scandinavische landen weer hoog.

De grootste gemene deler van de landen die hoog scoren is hun lage kostenniveau. In Nederland is dat te danken aan het verbod op provisies dat enkele jaren geleden van kracht werd. Dat heeft het kostenniveau van het volledige fondsenaanbod drastisch en structureel verlaagd. Zo'n provisieverbod is ook in het Verenigd Koninkrijk van kracht, en er zijn landen, zoals Zwitserland, waar het provisiesysteem duidelijk op zijn retour is. Ook de andere landen die hoog eindigen, kennen een gunstige kostenstructuur.

Lees ook de andere delen in de serie over de Morningstar Rating Analyse:

- Deel 1: Grootste fondshuizen

- Deel 2: Beste fondshuizen

- Deel 3: Grootste en beste ETF-aanbieders

- Deel 4: Beste kleinere fondshuizen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten