Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, toont voor augustus een gemiddeld aantal wisselingen. Vijf aandelen verdwenen van de lijst en evenzoveel kwamen er bij. Koersstijgingen en nieuwe fair value berekeningen liggen ten grondslag aan de wisselingen op de lijst.

Robert van den Oever 15 augustus, 2017 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor augustus laat een gemiddeld aantal wisselingen zien. Er verdwenen 5 bedrijven van de lijst en daar kwamen er evenzoveel voor terug.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

De FTSE 100 herstelde in juli enigszins van de fikse daling die de maand ervoor nog te noteren was. De index steeg 0,9%, maar het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, werd goedkoper. Het noteert tegen 106% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder nog 107% was, en de maand daarvoor 109%.

De sector gezondheidszorg is onveranderd de sector met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Values, gevolgd door de sectoren grondstoffen en industrie.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers
Deze maand zijn vier aandelen vervangen door andere bedrijven in hun sector omdat die een gunstigere koers/fair value hebben.

In de sector cyclische consumentengoederen wisselt Wolters Kluwer van plek met Pearson. Een maand geleden was het nog andersom, maar nu biedt Pearson weer een gunstigere koers/fair value verhouding.

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev gaat in de sector defensieve consumentengoederen van de lijst af en wordt vervangen door Unilever. In de financiële sector komt Nordea Bank erbij ten koste van KBC Group.

De reden dat Anheiser-Busch InBev en KBC Group van de lijst af vallen is voor beide dat hun aandelenkoersen afgelopen maand met ruim 5% zijn opgelopen, en daardoor is hun koers/fair value verhouding minder gunstig geworden dan die van sectorgenoten.

De sector gezondheidszorg neemt afscheid van Sanofi en verwelkomt GlaxoSmithKline op de lijst.

GlaxoSmithKline en de eerder genoemde KBC Group zijn beide voorbeelden van aandelen die binnen hun respectievelijke sectoren een gunstige koers/fair value hebben dan hun concurrenten.

Geen koopjes
Overigens is deze maand geen van de nieuwe aanwinsten op de lijst erop gekomen omdat het een absoluut koopje is. De reden ligt hem in de relatieve vergelijking: de nieuwkomers zijn gunstiger geprijsd in verhouding tot hun sectorgenoten.

In de sector grondstoffen komt LafargeHolcim erbij en vervangt Johnson Mathey. Deze wissel komt specifiek doordat Morningstar-analist Rob Hales zijn fair value voor Johnson Mathey heeft verlaagd per eind juli. 

Zoals altijd lichten we ook nu weer twee nieuwkomers wat meer in detail toe, te beginnen met GlaxoSmithKline:

ECPL 2017 08 Glaxo

GlaxoSmithKline is en van 's werelds grootste farmaciebedrijven qua omzet en biedt een breed assortiment geneesmiddelen, waaronder tegen luchtwegaandoeningen en anti-virale middelen, terwijl het bedrijf ook vaccins ontwikkelt voor diverse consumentenproducten op het gebied van gezondheid.

Morningstar-analist Damien Conover kent het bedrijf een Wide Moat rating toe vanwege de hoeveelheod patenten, de schaalvoordelen en het grote en sterke distributienetwerk. De patenten ondersteunen de macht om de marktprijze te dicteren, ofwel 'pricing power'. Dat sterke verdienmodel maakt het op zijn beurt weer mogelijk om voldoende geld te investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten en daarmee kan het bedrijf zijn productportefeuille gezond houden en generieke producten vóór blijven.

De breedte wordt verder ondersteund door allianties met kleine farmaciebedrijven die zelf te klein zijn om alle ontwikkeling zelf te doen. GlaxoSmithKline werkt met hen samen en strijkt vervolgens een deel van de resultaten op. Aldus wordt zo'n 10% van de portefeuille gevormd door de grote blockbuster medicijnen.

ECPL 2017 08 Nordea

Nordea Bank krijgt van Morningstar-analist Derya Guzel een Narrow Moat Rating. Reden is de gespreide geografische aanwezigheid in combinatie met de stabiele economieëen in de Scandinavische landen. De bank is momenteel druk doende met een proces van digitalisering en simplificering dat de kosten omlaag moet brengen en de omzet moet opstuwen.

Analist Guzel voorziet daardoor een stijging van het rendement op het eigen vermogen van 11% in de periode 2017-2019 naar 13% in 2020-2021. De waardecreatie komt ook tot uitdrukking in het feit dat die voorspelling voor 2020-2021 zo'n 200 basispunten boven haar calculaties voor de kapitaalkosten liggen.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor augustus:

Europe Core Pick List 2017 08 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- De cloud: luchtkasteel of groeibriljant?

Nestlé moet méér doen om onderwaardering op te heffen

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen - juli 2017

- De Top 10 posities van de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten