Indexfondsen populairder dan ETF's voor passief duurzaam beleggen

Passief beleggen en toch duurzaam kan via ETF's of traditionele indexfondsen. Uit de flow-data van Morningstar blijkt dat indexfondsen duidelijk populairder zijn dan ETF's. De instroom in duurzame indexfondsen in het eerste halfjaar ligt veel hoger dan die in duurzame ETF's.

Valerio Baselli 26 juli, 2017 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers die duurzaam willen beleggen geven de voorkeur aan traditionele passieve fondsen, blijkt uit de flow-data van Morningstar. De cijfers laten zien dat Exchange Traded Funds die het kenmerk 'socially conscious' dragen. ofwel een expliciet duurzaam mandaat hebben (er zijn 35 van zulke ETF's verkrijgbaar in Europa) in de eerste helft van 2017 samen 370,5 miljoen euro aan instroom mochten bijschrijven. De totale instroom in het eerste halfjaar bedroeg 57,4 miljard euro, dus de duurzame ETF's nemen daarvan 0,65% voor hun rekening.

Opvallend is dat binnen de groep van 35 duurzame ETF's, de obligatie-ETF's veel meer nieuw geld aantrekken dan aandelen-ETF's. De 6 obligatie-ETF's haalden samen 300 miljoen euro op, terwijl de 29 aandelen-ETF's 70 miljoen instroom hadden.

Een belangrijk drukkend effect op de resultaten van de duurzame ETF's komt van 502 miljoen aan netto-onttrekkingen uit de BNP Paribas Easy MSCI Europe Ex Controversial Weapons UCITS ETF, een van de grootste duurzame ETF's op de Europese markt, gemeten naar beheerd vermogen. De ETF heeft blootstelling aan de Europese aandelenmarkt, maar sluit bedrijven uit die betrokken zijn bij activiteiten in controversiële wapens.

De ETF die het meeste geld wist op te halen in het eerste halfjaar is de UBS MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF A-dis (EUR) die via een benchmark analyse de 241 aandelen van de MSCI EMU index beoordeelt en daar 58 duurzame aandelen uit selecteert.

De onderstaande tabel geeft de 10 duurzame ETF's weer die het meeste nieuwe geld wisten aan te trekken in het eerste halfjaar van 2017:

ETF ESG S1 2017 2

(klik op tabel voor vergroting)

Als we de andere grote fondsfamilie analyseren, die van de traditionele indexfondsen met een expliciet duurzaam mandaat (daarvan zijn er 116 verkrijgbaar in Europa), dan zien we een veel grotere instroom: 2,8 miljard euro. In totaal haalden indexfondsen 31,6 miljard euro op, dus de duurzame indexfondsen zijn goed voor 9% van de totale instroom.

Bij de indexfondsen valt op dat het leeuwendeel, ofwel ruim 90%, aandelenfondsen zijn. Dat is bij ETF's duidelijk anders, zoals hierboven toegelicht. Dit verschil kan komen door het verschil in beschikbaarheid (slechts 35 ETF's tegen 116 indexfondsen), maar het kan ook te maken hebben met de lange tijdshorizon die beleggers met duurzaamheidswensen hanteren.

Dat het aanbod aan obligatie-ETF's met 6 stuks zo klein is, is niets nieuws. Want obligatie-indices die een expliciet duurzame strategie volgen, zijn nog altijd een niche-markt.

 

Lees meer:

ETF-stromen tweede kwartaal: instroom zakt iets terug

ETF-stromen mei: record-instroom bij aandelen-ETF's

Europese ETF-markt op weg naar 1.000 miljard euro

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten