Sommige beleggers denken dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement. Dat is een hardnekkig misverstand. Duurzaam beleggen levert zeker geen lager rendement op dan conventioneel beleggen, zo hebben eerdere studies van Morningstar al duidelijk aangetoond. In het bijzonder deze studie van Jon Hale, Morningstar's director of sustainable research, maakt dat duidelijk:
Maar hoe zit het met de waardering van duurzame indices? Zijn die aantrekkelijker gewaardeerd dan traditionele indices of niet? Een nieuw onderzoek in dit verband maakt een vergelijking tussen twee Eurozone aandelenindices: de Morningstar Sustainability Eurozone index versus de traditionele Morningstar Eurozone index. Voor beide berekenen we de verhouding tussen koers en Fair Value.
De methode om die koers/Fair Value te berekenen is dezelfde als die we gebruiken om de maandelijke Morningstar Marktbarometer. We berekenen de koers/Fair Value voor elk van de bedrijven die in de index zitten aan de hand van ofwel de fundamentele waardering van Morningstar's aandelenanalisten, ofwel de kwantitatieve berekening als het bedrijf in kwestie niet wordt gevolgd door de aandelenanalisten van Morningstar.
Volgens onze berekeningen op basis van data per 31 mei 2017 kent de traditionele Morningstar Eurozone Index een waardering van 1,05. Een koers/Fair Value van boven de 1 geeft aan dat de index overgewaardeerd is en eeen cijfer onder de 1 betekent onderwaardering. De traditionele index is met 1,05 dus 5% overgewaardeerd.
Voor de Morningstar Sustainability Eurozone index komt de berekening uit op 1,08. Daarmee blijkt de duurzame variant van de index dus duurder te zijn dan de traditionele. Dat komt voort uit de wegingen en waarderingen van alle aandelen in beide indices. De top posities in beide indices bieden enkele interessante inzichten.
Zo blijkt ten eerste dat er slechts 4 aandelen in de top 10 van beide indices voorkomen. Ten tweede is de duurzame index per definitie geconcentreerder van samenstelling dan de traditionele. In de traditionele index zijn de top 10 aandelen goed voor 20% van de hele index en bij de duurzame is dat 32%. Tot slot is te concluderen dat de 10 grootste posities uit de duurzame index een veel hogere gemiddelde waardering hebben dan die in de traditionele. De koers/Fair Value voor de duurzame index is namelijk 1,09 terwijl die voor de traditionele 1,01 is.
(klik op tabel voor vergroting)
Concluderend kunnen we stellen dat de Morningstar Sustainability Eurozone index duurder is dan de Morningstar Eurozone index in termen van koers/Fair Value, maar tegelijk stellen we vast dat dit puur toevallig is. Het namelijk in andere marktomstandigheden evenzogoed de andere kant op vallen waardoor de traditionele de duurdere is. De belegger die belang hecht aan waarderingen moet zich daar van bewust zijn.
Lees meer:
- 7 manieren om duurzaam te beleggen
- Duurzaam beleggen met de Morningstar Sustainability Rating
- Duurzaamheid bij Europese large cap gemengd aandelenfondsen
- Morningstar Sustainability Atlas: Europa aan kop